Hlavní obsah

Patnáctičlenná skupina migrantů šla po dálnici D2 v protisměru

– Lanžhot

Každou hodinou se mění čísla o počtu zadržených migrantů na hranicích. Policejní kontroly se mají co otáčet, uprchlíci putují vlakem, auty i pěšky. Patnáctičlenná skupina například pochodovala po krajnici dálnice D2 v protisměru.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Patnáctičlenná skupina migrantů kráčela po dálnici D2 ze Slovenska. Policisté je zajistili u Lanžhota na Břeclavsku.

Článek

Policisté ji zadrželi v úterý dopoledne. Pruhem pro odjezd na Slovensko šlapali ze Slovenska na Moravu. Za pár okamžiků u nich byla hlídka a museli se podrobit obvyklému procesu.

Do osmi hodin ráno zajistili policisté na 120 běženců. Číslo přestalo být rychle aktuální, protože před devátou hodinou v Lanžhotě na Břeclavsku řešili migranty a převaděče, kteří se přes hranici vydali ve dvou kradených autech. Vozy audi měly falešné značky, ty původní našli policisté v kufru.

Převaděč projel kontrolní stanoviště. Policie po něm střílela

Krimi

Jedenáct migrantů zase jelo ranním vlakem ze Slovenska do Prahy. Našla je kontrola na břeclavském nádraží. „Zajistili jsme je a převezli k dalším úkonům na zdejší registrační místo,“ řekl policista ze skupiny uniformovaných mužů, kteří právě čekali na další vlakový spoj.

I v něm narazili na čtyři uprchlíky. Ti ale po kontrole pokračovali v cestě. S policisty se totiž nesetkali poprvé, zajištěni byli již dříve a ukázali rozhodnutí, které jim nařizuje do třiceti dnů opustit území České republiky. Neslo datum 29. září, tedy čtvrteční, a bylo na samém začátku platnosti.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté kontrolují mezinárodní vlak Eurocity z Bratislavy do Prahy.

Další migranty vysadil nedaleko hranice řidič osobního auta a ujel. Také oni skončili v rukou policie.

Přímo na hraničním přechodu dálnice D2 u Lanžhota na Břeclavsku policisté a celníci kontrolují nákladní i osobní dopravu. Podobně to vypadá i na dalších silničních přechodech společné hranice se Slovenskem. Hlídky prohlížejí kabiny aut i ložnou plochu kamionů a dodávek. „Pokud je zaplombované celní plombou a tato je – stejně jako lanko – neporušená, není důvod kamion otevírat,“ řekl jeden z celníků. U dalších se ale policisté či celníci do nákladového prostoru dívají.

Hraniční kontroly v LanžhotěVideo: Milan Vojtek, Právo

Opatření na hranicích, která začala platit o půlnoci v noci na čtvrtek, potrvají deset dnů. „Na konci je vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

„Jen se podívejte, jak to vypadá, kolik jich máme za dnešní den. Tak je vám asi jasné, že to hned tak neskončí,“ komentoval situaci jeden z uniformovaných mužů.

Důvodem kontrol je zvýšený pohyb migrantů, většinou Syřanů, kteří se vydali z Turecka na cestu na západ. Počet běženců již výrazně překonal nápor při migrační krizi roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám