Hlavní obsah

Patnáct dozorců šikanovalo vězně v Jablonci, tvrdí inspekce a rozdala obvinění

Novinky, kub
Praha

Patnáct dozorců z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou čelí obvinění ze zneužití pravomoci, podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šikanovali vězně. Dalších více než třicet případů inspekce poslala do kázeňského řízení. Obviněným hrozí až desetileté vězení.

Foto: Mapy.cz

Věznice v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích

Článek

O případu v pátek informovala mluvčí GIBS Ivana Nguyenová, podle ní se mělo 15 dozorců dopustit zneužití pravomoci a porušení dozorčí služby, za což jim hrozí tři roky až deset let vězení.

Příslušníci vězeňské stráže podle obvinění měli v rýnovické věznici odsouzené verbálně i fyzicky trestat, a to nejméně od února 2020 do ledna 2021. Inspekce ale v rámci prověřování dokumentuje i starší případy.

Blikající policejní auto jelo po dálnici na Zlínsku v protisměru, inspekce hledá svědky

Krimi

„Vězně měli fyzicky trestat například za opakované požadavky, kterých se dožadovali za pomocí tzv. hlásky na uzavřeném oddílu,” sdělila mluvčí.

Jedná se o signální zařízení, kterým pomocí tlačítka vězni komunikují se strážnými, pokud něco potřebují. Podle vyšetřovatelů dozorci tyto požadavky ignorovali, a pak za jejich opakování trestali.

Inspekce viní bachaře, že si přivydělával po barech kokainem

Krimi

Další obvinění se týkají těch, kteří trestání tajili, a těch, co mu přihlíželi, ale proti tyranům nezasáhli.

Dozorci podle inspekce ve svém postavení úřední osoby zneužívali závislosti vězňů a zejména využívali předpokladu, že v rámci případného prověřování by byla jejich věrohodnost snížena vzhledem k jejich trestní minulosti.

Šéf prezidentovy ochranky byl na střešním jednání v Arcibiskupském paláci pracovně

Domácí

Kromě zmíněného prověřování inspekce dokumentovala dalších 31 incidentů, které poslala do kázeňského projednání. Podněty se týkají 14 dozorců, čtyř odsouzených a jednoho vychovatele, jednalo se podle mluvčí o různé formy lehčího porušení povinnosti dozorčí služby, například nedostatečné střežení problémových vězňů, tolerování porušování pravidel věznice a zneužívání komunikační hlásky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám