Hlavní obsah

Pár telefonátů s podvodníky a 31letá žena z Plzně přišla o milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Milion korun poslala 31letá žena z Plzně podvodníkům, kteří na ni sehráli osvědčenou scénku s legendou o ohroženém účtu. Stačilo jim několik telefonátů, při nichž se vydávali za zaměstnance banky či policistu. Případ vyšetřují plzeňští kriminalisté.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ženu podle policejní mluvčí Michaely Raindlové kontaktovala nejprve údajná zaměstnankyně bankovní společnosti. „Řekla, že někdo zneužil její občanský průkaz a může zneužít finančních prostředky uložené na účtech,“ popsala mluvčí.

Falešná bankéřka následně hovor přepojila na údajného krizového manažera. Ten ženě ochotně vysvětlil, jak má postupovat, aby o úspory nepřišla. „Sdělil jí, že prostřednictvím zařízení na bitcoiny musí peníze převést na rezervní účet. A také jí s tím pomohl a zaslal QR kódy,“ pokračovala Raindlová.

Poškozenou pak kontaktoval další muž, který se vydával za policistu. „Ten ji uklidnil, že postupovala správně,“ doplnila mluvčí.

S nikým nemluvte a peníze dejte do bitcoinmatu, vystrašili podvodníci seniorku v Brně. Poslali pro ni i taxík

Krimi

Žena tak do bitcoinmatu postupně vložila milion korun. Druhý den zjistila, že jde o podvod, a vše nahlásila na policii. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči dat. Případem se nadále zabýváme,“ podotkla Raindlová.

Připomněla, aby lidé raději vždy do banky zašli a informace si ověřili, eventuálně zavolali na tísňovou linku 158. „Banka ani policisté po vás nikdy nebudou chtít, abyste hotovost vybrali a vložili do bankomatu na virtuální měnu,“ zdůraznila.

Lékař skončil kvůli alkoholu ve vazbě. Stovky dětí z Tachovska nechal ve štychu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám