Hlavní obsah

Lékař skončil kvůli alkoholu ve vazbě. Stovky dětí z Tachovska nechal ve štychu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachovsko

Mnohokrát se dětský lékař Muhsin Al Kannany dušoval, že už se nenapije a nebude řídit. Jenže svoje slovo nedodržel. Soud ho poslal minulý týden do vazby. Ve štychu tak nechal přibližně 1500 svých pacientů z Tachovska.

Dětský lékař Mushin Al Kannany u tachovského okresního soudu, který ho poslal do vazbyVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Ze dne na den se ocitly děti ze Stříbra, Plané a Boru u Tachova bez doktora. „Je to velký problém,“ podotkl krajský náměstek pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Minulý týden skončil Al Kannany za mřížemi. Podle soudkyně Petry Psohlavcové má 63letý muž potíž s nadužíváním alkoholu, čímž se stává rizikovým a nebezpečným. Poukázala na to, že nešlo o jeho první exces. „Šancí na nápravu už dostal několik,“ zdůraznila Psohlavcová. Lékaři hrozí dva roky vězení.

Hais odhadl, že dětský lékař má v péči zhruba 1500 malých pacientů. Jejich rodiče teď musejí rychle shánět za doktora náhradu. Nemají ani přístup ke zdravotnické dokumentaci. „Na tu se často maminky ptají,“ potvrdila starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou – STAN).

Podobně mluvil i Rudolf Kodalík, jenž stojí v čele Boru u Tachova (Občané Borska – společně pro změnu). „Bohužel problémy s panem doktorem se opakovaly,“ zalitoval Kodalík. Náhlá situace komplikuje lidem život. „Máme velkou spádovou oblast, od Rozvadova až k nám,“ doplnil Kodalík.

Opakovaně jezdí bez řidičáku a opilý. Soud poslal lékaře z Tachovska do vazby

Krimi

Někteří se obávali, jak případ dopadne, a tak hledali nového lékaře s předstihem, jako například Dagmar Bejčková. „Obvolali jsme různá místa. Nakonec jsem syna přeregistrovala do Mariánských Lázní, za což jsem ráda,“ řekla. Většinu rodičů však tento krok teprve čeká.

Podle starosty Stříbra Martina Záhoře (ANO) byli lidé postaveni před hotovou věc. „Rodiče potřebují nejenom přístup k dokumentaci, ale i třeba potvrzení kvůli ošetřovnému nebo přihlášce svých dětí na střední školu,“ vyjmenoval.

Upozornil také na skutečnost, že v následujících měsících budou končit další pediatři. „Snažíme se akutní situaci řešit, ač zákonnou povinnost mají pojišťovny,“ dodal Záhoř, který je zároveň náměstkem pro sociální oblast a investice.

Na pondělí svolal schůzku se zástupci VZP, pod niž spadá většina dětí, a plzeňským hejtmanstvím. Výsledek je následující: Rodiče se musejí ozvat přímo pojišťovně. Ta je nasměruje na jiné odborníky v kraji, kteří jsou ochotni část pacientů převzít. Konkrétní jména ale nechce VZP zveřejňovat. Dalším řešením je, že čtrnáctiletí a starší mohou přejít k lékaři pro dospělé. „Ke zdravotní dokumentaci se zatím nikdo nedostane. Proto o věci komunikujeme s právníkem,“ nastínil Záhoř.

Jana Sixtová z tiskového oddělení VZP napsala, že jsou připraveni péči zajistit. „Danou situaci v regionu v současné době monitorujeme,“ uvedla a vybídla, aby je rodiče kontaktovali.

Komplikace mohou nastat ještě na tachovské poliklinice, kde Al Kannany držel často služby. I tady za něj potřebují sehnat náhradu. „Předpokládám, že rodiče budou kvůli výpadku více vyhledávat naši pohotovost,“ přemítal ředitel polikliniky Petr Tuháček.

Náměstek pro zdravotnictví Hais konstatoval, že už diskutují rovněž o finančních pobídkách, aby přilákali nové zájemce na Tachovsko. O benefitech už hovořili i starostové dotčených obcí.

Suchý únor aneb Proč je dobré zříct se alespoň na měsíc alkoholu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám