Hlavní obsah

Památkáře na Ústecku vede muž ze seznamu StB

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Na personálním zemětřesení ministra kultury Vítězslava Jandáka, který loni v prosinci hromadně odvolal všechny šéfy regionálních pracovišť Národního památkového ústavu (NPÚ), vydělal muž spolupracující v minulosti s komunistickou tajnou policií. Do čela památkářů v ústeckém kraji se nyní dostal devětapadesátiletý Jiří Polanský, který figuruje v oficiálním seznamu spolupracovníků StB.

Článek

Polanského minulý měsíc, na základě doporučení výběrové komise, do funkce jmenoval generální ředitel NPÚ Tomáš Hájek. "Pan Polanský splnil podmínky výběrového řízení, včetně předložení čistého lustračního osvědčení. V současné době není žádný důvod ke zpochybnění jeho schopnosti zastávat funkci ředitele, do které byl jmenován," reagovala na dotaz Práva tisková tajemnice NPÚ Simona Hradilová.

Kandidát agenta jménem Rohan

Polanský byl vedený jako kandidát agenta pod krycím jménem Rohan. Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová uvedla, že pokud byl někdo veden jako kandidát agenta, může dostat čisté lustrační osvědčení. "Záznam v lustračním osvědčení by měl určitě v případě, že jej státní bezpečnost evidovala jako rezidenta, agenta, držitele propůjčeného nebo konspiračního bytu, informátora či ideového spolupracovníka," dodal Kovářová.

Sám Polanský připustil, že v minulosti s bezpečnostními složkami komunistického režimu státu spolupracoval. "Pomáhal jsem jim v boji proti organizovanému rozkrádání movitých památek. Tehdy mne jako ředitele zámku Sychrov kontaktovali s tím, že máme perfektně zpracovanou operativní evidenci sbírkových předmětů a ta měla sloužit jako vzor pro ostatní," prohlásil Polanský.

Svých pletek s estébáky nijak nelituje. "Nemám se za co stydět. Skoro si pokládám za čest, že jsem proti nelegálnímu obchodu se starožitnostmi mohl být nějak nápomocný. Takové obchody jsou proti mému přesvědčení a pokud jsem tomu mohl zabránit, tak jsem to rád udělal," uvedl dále šéf památkářů. Jak dodal, všechny kritéria pro výběrové řízení splnil, takže má čisté svědomí. "Jsem natolik inteligentní člověk, že by mě ani nenapadlo lustrační osvědčení nějak falšovat. Je přece velmi jednoduché si údaje v něm kdykoliv ověřit," uzavřel Polanský.

Reklama

Související články

Jandák odvolá radu pro památkovou péči

Personální změny v Národním památkovém ústavu (NPÚ) a v jeho regionálních pobočkách obhajoval ministr kultury Vítězslav Jandák v nedělním diskusním pořadu...

Výběr článků

Načítám