Hlavní obsah

Soud v Česku poprvé odsoudil trávení divokých zvířat

Strakonice

S podmínečným trestem za otrávení dvou orlů mořských a dvou krkavců velkých odešel ve čtvrtek od Okresního soudu ve Strakonicích 60letý rybníkář Miloslav Vodička. Soud mu vyměřil 2,5 roku s 3,5letou zkušební dobou. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Soud vzal v potaz dosavadní bezúhonnost muže. V případu chybí přímé důkazy, tedy svědectví, že Vodička chtěl chráněné ptáky u strakonických rybníků v roce 2019 otrávit.

Je to konkurenční boj, řekl obžalovaný rybníkář Video: Pavel Orhoz, Právo

 
Článek

„Okruh důkazů nepřímých je uzavřen. Obžalovaný nastražil návnady za účelem usmrcení živočicha. Nyní není ani tak podstatné jakého. Předpokládáme, že pokud obžalovaný nastražuje návnady, musí počítat s tím, že může usmrtit i vzácného živočicha a jedná se o úmysl nepřímý,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Roman Šustr.

Česká společnost ornitologická v reakci na verdikt uvedla, že jde o první rozsudek v ČR za otravu zvířat karbofuranem.

Karbofuranem byli otráveni orli, a to u rybníka Slatinka. Krkavci byli otráveni nedaleko stejného místa endrinem, tedy jedovatými pesticidy, které policisté našli ve sklepě domu obžalovaného muže v Horažďovicích.

Orel, luňák i káně. Policie vyšetřuje další podezřelá úmrtí dravců

Krimi

Těla mrtvých ptáků byla nalezena v březnu předloňského roku poblíž rybníků, na kterých Vodička hospodaří.

„Ze zažívacího traktu orlů byla zajištěna i rybí svalovina a také krystalky karbofuranu. Je zřejmé, že to muselo být pozřeno z návnady a bylo to nastraženo v uhynulé rybě,“ poznamenal Šustr.

Orly na Strakonicku otrávil rybníkář, tvrdí obžaloba

Krimi

Soud uznal Vodičku vinným z týrání zvířat, neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a z přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů.

Státní zástupkyně Věra Smíšková nicméně v závěrečné řeči uvedla, že důkazy jsou pouze pro třetí zmíněný trestný čin, protože jeden z klíčových svědků změnil výpověď.

„S rozsudkem jsem samozřejmě spokojená. Pan předseda rozhodl v těch věcech, kde já jsem požadovala zproštění, na základě nepřímých důkazů. Považuje ten okruh těch nepřímých důkazů za dostatečný a já mám radost,“ podotkla k rozsudku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Miloslav Vodička (vpravo) se svým obhájcem Milanem Dočkalem ve strakonické soudní síni.

Naopak odvolání bude připravovat se svým právníkem Vodička. „V tomto případě zcela absentuje subjektivní stránka, tedy zavinění. Navíc rozsudek byl vyřčený na základě domněnek,” uvedl obhájce Vodičky Milan Dočkal, který mluvil o tom, že v případu schází důkazy a jedná se o kriminalizaci jeho klienta.

„Určitě se proti němu (rozsudku) odvoláme ke krajskému soudu,“ dodal. Podle něj se jedná o konkurenční boj, více prý ale nemůže prozradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám