Hlavní obsah

Orel, luňák i káně. Policie vyšetřuje další podezřelá úmrtí dravců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik případů úhynu ptáků prověřují policisté na Hodonínsku a Břeclavsku. Prvním se stal nález mrtvého luňáka červeného v katastru Žádovic na Hodonínsku. Další následovaly. Luňáka někdo otrávil.

Foto: Policie ČR

Na Břeclavsku a Hodonínsku našli lidé uhynulé ptáky. Možná je někdo otrávil.

Článek

Luňák červený patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jedinec, který odstartoval další nálezy, měl vysílač polohy. „Když se dlouho z místa nepohnul, nemohlo to znamenat nic dobrého. Nedaleko uhynulého dravce byl nalezený další, v tomto případě káně lesní. Už víme, že uhynul na otravu karbofuranem,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Otrávené kriticky ohrožené luňáky červené odhalily vysílačky, které dostali jako mláďata

Krimi

O pár dní později dorazila k policistům zpráva o dalším mrtvém opeřenci. Káně lesní objevili u Horních Bojanovic na Břeclavsku. Poslední případy z uplynulého víkendu byly opět z Hodonínska. U Žeravin našli uhynulého orla královského a u něj další dvě káňata.

Orly na Strakonicku otrávil rybníkář, tvrdí obžaloba

Krimi

„I v těchto případech policisté zjišťují, jestli dravci nebyli otráveni. Kde mohli ptáci jed pozřít, zatím není jasné. Při objasňování případů spolupracujeme i s ornitology, kteří dravce dlouhodobě sledují,“ dodal mluvčí. Připomněl, že pokládání otrávených nástrah do volného terénu, kde je mohou pozřít dravci, je trestné. Živočichové na následky jedu hynou velmi trýznivým způsobem.

Zákon takové jednání hodnotí jako trestný čin týrání zvířat a pachateli hrozí až tři roky za mřížemi. „V případě usmrcení jedince silně nebo kriticky ohroženého druhu se kvalifikace rozšiřuje i o trestný čin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami se stejnou horní hranicí trestní sazby,“ doplnil mluvčí.

Policii se však ve většině případů nepodaří vypátrat pachatele.

Foto: Policie ČR

Na Břeclavsku a Hodonínsku našli lidé uhynulé ptáky. Možná je někdo otrávil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám