Hlavní obsah

Padělatelé peněz si zřídili dílnu v hospodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHRUDIM

Českým detektivům se podařilo odhalit dílnu, ve které se vyráběly falešné stokoruny a dvousetkoruny. Padělatelská dílna byla ukrytá v restauraci v Chroustovicích na Chrudimsku. Na začátku týdne do ní vtrhli a přímo při činu tak přistihli dvojici pachatelů.

Foto: archiv Abde

Abde

Článek

Falešné bankovky se začaly objevovat koncem letošního března. V té době ještě neznámí pachatelé je udávali do oběhu prostřednictvím hracích automatů.

"Prvotní výskyt padělaných bankovek byl zachycen v herně v Hradci Králové. Další padělky se postupně začaly vyskytovat v hernách prakticky po celé České republice s výjimkou Západočeského a Severočeského kraje," uvedla mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. "Byl proto sestaven speciální policejní tým, který zjistil, že se začaly vyskytovat také padělky padesátikorun a zachytil pokusy o udání falešných pětisetkorunových bankovek," pokračovala mluvčí.

Konečná škoda se zatím neví

Síť kolem pachatelů se postupně stahovala a včera si pro ně detektivové došli přímo do dílny. "Zadržen byl 30letý majitel restaurace a jeho 22letý kamarád z vesnice. Při prohlídkách byl zajištěn počítač, skener, tiskárna a kopírka, a větší množství padělků určených již přímo pro hrací automaty," řekla dál Kosinová.

Policie zatím nevyčíslila konečnou škodu, kterou napáchali. Zatím však doložila, že činí 250 tisíc korun. Oba podezřelí byli obviněni z trestného činu padělání a pozměňování peněz. Můžou skončit až na 12 let ve vězení.

Výběr článků

Načítám