Hlavní obsah

Padělané řidičáky si cizinci za 50 Kč vyměnili na úřadech za pravé

Právo, Radim Vaculík

Desítky možná i stovky cizinců jednoduchou fintou obalamutily české úředníky a získaly tak za správní poplatek 50 korun český řidičský průkaz, aniž by musely někomu dokazovat, že vůbec umí řídit. Stačilo, když cizinec získal dlouhodobý nebo trvalý pobyt a pak na radnici nebo na magistrát přinesl vyměnit svůj původní průkaz za doklad, který platí po celé Evropské unii.

Článek

Jenže jak zjistila policie, mnoho z těchto průkazů, které pocházely například z Nigérie, Kamerunu nebo Uzbekistánu, byly padělky. Úředníci ale neměli kvůli chybějící databázi originálů zahraničních průkazů šanci podvod odhalit.

Policie na rozsáhlé zneužívání systému vydávání českých dokladů cizincům přišla loni. Zájemci o český řidičský průkaz totiž svůj původní doklad odevzdávají úředníkům a ti jej pak na jejich žádost přes ministerstvo dopravy odesílají do jejich rodné země.

V balíků devíti kusů průkazů směřujících na Ukrajinu lidé z ministerstva našli jeden podezřelý a upozornili na něj cizineckou policii. Ta poté ve spolupráci s městskými úřady rozjela celorepublikové kontroly průkazů odevzdaných cizinci. Během několika posledních měsíců našla téměř osmdesát padělků, v drtivé většině odevzdaných na pražském magistrátu.

Nejvíce padělků je z Ukrajiny

Nejvíc falzifikátů pocházelo podle Jiřího Kopečného z ředitelství cizinecké policie od ukrajinských (15), ruských (8) či nigerijských řidičů (8). Objevily se ale také padělky průkazů z exotických zemí, jako je Guinea, Kamerun, Pobřeží slonoviny či Pákistán, mnoho jich bylo i z dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Některé z nich jejich majitelé dokonce vyplnili rukou.

Když prý někteří cizinci zjistili, jak jednoduše se u nás dá získat řidičský průkaz, jezdili si pro něj třeba i ti, kteří trvale žili v Německu (8) nebo v Nizozemsku (2). Vesměs šlo prý opět o Ukrajince a další občany postsovětských republik.

„V 77 případech bylo už do dnešního dne zahájeno trestní řízení kvůli padělání a pozměňování veřejné listiny, ve 30 z nich už byli podezřelí obviněni a následně věc řešil soud,“ řekl včera Právu k rozsáhlému šetření Kopečný.

Podvodem získané řidičáky majitelům zůstaly

Třicítka podvodníků podle něj dostala ve zkráceném řízení buď podmínky od jednoho do čtyř měsíců s roční zkušební dobou, nebo desetitisícové peněžité tresty. Ani jeden z nich však o pravý český průkaz nepřišel. Buďto proto, že zmizeli neznámo kam, a také z důvodu, že zatím o odebrání jejich českých průkazů nikdo nerozhodl.

„Magistrátu Hlavního města Prahy už jsme v posledních šesti měsících poslali celkem jednačtyřicet potvrzených padělků, aby tamní úředníci mohli učinit opatření, například ve správním řízení cizincům jejich české řidičáky odebrat. Zatím se tak nestalo,“ uvedl Kopečný.

Podle informací Práva totiž pražští úředníci teprve hledají právní cestu, jakým způsobem je vlastně možné dostat vydané české průkazy od cizinců zpět, a navíc jsou zahlceni prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám