Hlavní obsah

Popadané stromy, hasiči bez oddychu. Vichr zasáhl Moravskoslezský a Zlínský kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr v neděli dopoledne zaměstnával hasiče v Moravskoslezském kraji, v souvislosti s počasím měli několik desítek výjezdů a zásahů přibývá. V převážné většině hasiči odstraňovali polámané stromy. Meteorologové varovali, že vichr hrozí nejméně do odpoledne. S následky poryvů větru se již od noci na neděli potýkali také ve Zlínském kraji.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky vichru v Moravskoslezském kraji

Článek

Moravskoslezští hasiči v neděli dopoledne evidovali přes padesát zásahů vynucených silným větrem, odpoledne počet výjezdů narostl na 76. Z toho nejvíce na Frýdecko-Místecku (48), jedenáct výjezdů zaznamenali na Novojičínsku a Opavsku a tři výjezdy absolvovali na Karvinsku a Ostravsku.

Mluvčí hasičů Jakub Kozák uvedl, že ve valné většině případů odstraňovali hasiči polámané stromy. „Občas to byl nějaký uvolněný plech,“ dodal.

Silné poryvy větru zasáhly také sousední Zlínský kraj, kde již v noci na neděli způsobily škody, například na autech, na která spadly stromy. V neděli hasiči vyjeli k 25 případům (údaj k 14. hodině), kdy odstraňovali následky vichru.

Mluvčí hasičů Roman Žemlička uvedl, že kromě stromů popadaných na silnice a dráty elektrického vedení řešily profesionální i dobrovolnické jednotky také poškozenou provizorní střechu rozestavěného rodinného domu. Ke zranění lidí podle mluvčího naštěstí nedošlo.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky vichru v Moravskoslezském kraji

Hasiči již dříve upozornili, že lze čekat komplikace kvůli počasí, a upozornili řidiče, cyklisty i turisty na zvýšenou pozornost. „Pokud nemusíte, tak toulky a projížďky v lesích raději vynechejte,“ apeloval na veřejnost.

Podle meteorologů by měl v neděli foukat čerstvý jižní až jihozápadní vítr s nárazy nad 65 kilometrů za hodinu. Odpoledne by vítr měl slábnout.

Zajistit okna a skleníky

Meteorologové ve své výstraze uvedli, že lze očekávat poškození stromů a lesních porostů nebo menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi i možné komplikace v dopravě.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové.

Navíc meteorologové v neděli varovali, že v západní polovině České republiky hrozí v noci a v pondělí ráno riziko tvorby náledí. Na pozoru by se měli mít jak řidič, tak chodci.

Meteorologové varují před náledím

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám