Hlavní obsah

Pacientka zemřela kvůli alergii

Právo, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JABLONEC NAD NISOU

Za čtvrtečním úmrtím 42leté pacientky na rentgenologii jablonecké nemocnice je anafylaktický šok, tedy těžká alergická reakce. Potvrdila to pondělní pitva těla na patologii v Ústí nad Labem. Šok a bezvědomí ženu postihly ještě před snímkováním po žilní aplikaci kontrastní látky. Nepomohla už ani osmdesátiminutová nepřetržitá resuscitace. Právu to v pondělí řekla mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.

Článek

"Výsledky pitvy známe zatím jen telefonicky, potvrdily ale, že příčinou úmrtí pacientky byl anafylaktický šok, jinak řečeno šok z alergie. Žena sama patrně ani nevěděla, že alergií trpí, i do dotazníku před vyšetřením totiž uvedla, že žádnou alergii nemá," uvedla pro Právo Krajinová.

Pacientka z Jablonce se měla podrobit snímkování kvůli podezření na kameny v močových cestách, krátce po aplikaci látky se ale dostavila nejprve kožní reakce, následně kolaps a bezvědomí. Lékaři hned nasadili protialergické léky a zahájili resuscitaci, k vědomí už ale ženu přivést nedokázali. Případ začala ihned zkoumat jablonecká policie a kriminálka, prvotní šetření ale pochybení zdravotníků neprokázalo.

"Případ stále vyšetřujeme, první šetření ale pochybení nemocnice neprokázalo. Nyní čekáme na oficiální výsledky pitvy," podotkla pro Právo mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová. Nemocnice v rámci prevence rozhodla v pondělí o zintenzívnění školení personálu v resuscitaci, zkontroluje také na všech odděleních potřebné přístroje.

"Kolegium primářů rozhodlo o zevrubné kontrole přístrojů, které jsou třeba při resuscitacích, tedy zástavě srdce a dechu, a to na všech odděleních a ambulancích. Zintenzívníme také veškerá školení lékařů a sester, která probíhají průběžně, v resuscitaci, intubaci a podobně. Chceme ještě více zesílit prevenci," poznamenala Krajinová. Rodinu zemřelé pacientky podle ní nemocnice nekontaktovala, nezná ani kroky, které pozůstalí případně chtějí učinit.

Reklama

Související články

Žena zemřela po vyšetření na rentgenu

V nemocnici v Jablonci nad Nisou zemřela v pátek dvaačtyřicetileté žena po běžném vyšetření na rentgenu. S největší pravděpodobností byla alergická...

Výběr článků

Načítám