Hlavní obsah

Pacientka se v sanitce bouchla do hlavy, kvůli tomu zemřela

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Řidič sanitky reaguje na dopravní situaci intenzivním brzděním. Převážená pacientka se přitom drcne do hlavy. Banálně vypadající nehoda ale končí tragicky. Osmasedmdesátiletá žena o několik hodin později v nemocnici umírá na následky zranění způsobeného úderem do hlavy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Neobvyklý případ šetří od minulého týdne tachovští policisté. Hříčkou osudu je, že krátce předtím, než saniťák zabrzdil, si důchodkyně na chvilku odepnula bezpečnostní pás, aby mohla hledat v kabelce.

„Jednačtyřicetiletý řidič sanitky při průjezdu Černošínem prudce sešlápl brzdový pedál, přičemž došlo ke zranění převážené pacientky, která později v nemocnici zemřela,“ poznamenala policejní mluvčí Jana Tomková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodala, že bližší informace k okolnostem smrti ženy policie poskytovat nebude, a to s ohledem na citlivost případu. Potvrdila pouze, že policisté už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. „Nikdo ale zatím obviněn nebyl,“ dodala Tomková.

Saniťák nejel rychle, ani prudce nebrzdil

Důchodkyně jela na rutinní kontrolu srdce do nemocnice v Plané. Společně s ní byli v sanitce ještě další dva pacienti. Právě oni potvrdili, že se žena během jízdy sama odpoutala.

„Udělalo se jí špatně a v kabele zřejmě hledala pytlík, kdyby musela blinkat. Když saniťák zabrzdil, neudržela balanc a bouchla se do hlavy. Trochu jí z té rány tekla krev, ale jinak se zdála být celkem v pohodě,“ řekl jeden ze svědků.

Potvrdil, že saniťák nejel nijak rychle. „Ani to brzdění nebylo tak brutální. Je to opravdu hodně velká smůla,“ dodal.

Když se paní vrátila zpátky, vypadala normálně. Bavila se s námi, dokonce si z té nehody ještě dělala srandu.
ošetřovatelka

V plánské nemocnici ženu ošetřili a sanitka ji odvezla zase zpět do domova seniorů ve Stříbře, kde od loňského srpna pobývala. Tam krátce nato zkolabovala, pomoci už jí nedokázali ani lékaři v Plzni, kam byla okamžitě transportována. Patologové po pitvě potvrdili, že smrt souvisí se zraněním hlavy.

Zvracela a pak zkolabovala 

„Když se paní vrátila zpátky z Plané, vypadala normálně. Bavila se s námi, dokonce si z té nehody ještě dělala srandu. Normálně snědla polévku a sama si došla i na toaletu,“ řekla jedna z ošetřovatelek domova.

„I když říkala, že jí je dobře, přece jen se mi úplně nezdála. Velmi často totiž své zdravotní problémy tajila, neboť měla pocit, že nás tím zatěžuje. Šla jsem proto za lékařkou, která rozhodla, že ji pošle pro jistotu na CT vyšetření do Plzně,“ dodala.

Podle ošetřovatelky začala důchodkyně vzápětí zvracet a kolabovat. „Okamžitě jsem volala záchranku a spěchalo se do Plzně,“ doplnila zdravotnice. Podle ní šlo o jednu z nejlepších klientek domova. „Úplně suprová ženská, jsme tady z toho všichni špatní,“ uzavřela ošetřovatelka.

Podle šéfa Asociace pracovníků nestátní zdravotnické služby Václava Moravce by se řidič sanitky neměl rozjet, pokud nejsou pacienti připoutáni bezpečnostními pásy.

„Jestliže se ale některý z nich odpoutá během jízdy, těžko to může řidič ohlídat. Ten se musí především věnovat řízení vozidla,“ vysvětlil Moravec.

Reklama

Výběr článků

Načítám