Hlavní obsah

Pacientka prostrčila hlavu síťovým lůžkem a oběsila se

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobřany

Vedení psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku se musí vypořádat s nepříjemnou událostí, která může opět zvednout vlnu protestů proti opatřením praktikovaným v podobných zařízeních.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Síťová lůžka. Ilustrační foto

Článek

Horkým bramborem je smrt pacientky v síťovém lůžku, jejichž používání v Česku kritizovala mezinárodní organizace Amnesty International i britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová.

Žena se na lůžku oběsila. Případ z minulého pátku vyšetřuje policie.

„Roztrhla část sítě v horním rohu a vzniklým otvorem prostrčila hlavu, na kterou se zavěsila. V této poloze ji také našel personál. Cizí zavinění jsme vyloučili.  Další okolnosti jsou předmětem šetření,“ uvedl mluvčí policejního ředitelství Plzeň-jih Josef Aubrecht.

Jednapadesátiletá žena si z lůžka udělala šibenici jen pár hodin poté, co do něho byla umístěna. „Ještě v pátek ráno šla normálně s ostatními pacienty na snídani. Pak se ale její stav zhoršil. Začala být neklidná a službu konající lékařka se rozhodla ji z preventivních důvodů přeložit na izolaci do síťového lůžka. Mezi devátou a půl desátou se to pak stalo,“ uvedl ředitel dobřanské léčebny Vladislav Žižka.

Neměla žádnou extra svalnatou postavu, a přesto dokázala roztrhnout jedno z ok, která jsou upnutá na vodicí tyči
ředitel dobřanské léčebny Vladislav Žižka

Podle něho onemocnění této ženy už v minulosti provázely náznaky sebepoškozování. „Pacientka ale nebyla v takovém stavu, který by vyžadoval nepřetržitý dohled. Nad jejím lůžkem byla umístěna kamera, která přenášela obraz do monitoru na sesterně. Personál ji tak měl stále na očích a kdykoliv se mohl podívat, co se s ní děje,“ pokračoval šéf léčebny, který v této souvislosti nařídil kontrolu.

Klíčová bude pitva

„Chci vědět, zda nedošlo k pochybení některého ze zaměstnanců. Prošel jsem si celý chorobopis pacientky a další papíry ohledně léčby, ale žádné opomenutí nebo zanedbání jsem z toho nezjistil. Veškeré dokumenty jsem předal policii, která také zajišťuje pitvu,“ prohlásil Žižka.

Sám neskrýval překvapení nad tím, že žena dokázala roztrhnout pevný silonový výplet sítě. „Je to neuvěřitelné, ale řada těchto pacientů dokáže vyvinout obrovskou sílu, kterou by u nich nikdo nečekal. Neměla žádnou extra svalnatou postavu, a přesto dokázala roztrhnout jedno z ok, která jsou upnutá na vodicí tyči,“ řekl Žižka.

Klíčové pro posouzení případného zanedbání péče ze strany personálu budou výsledky pitvy, zejména pak údaj o době smrti. „Podle toho si udělám časový snímek kontrol, a pokud z něj vyplyne, že tam došlo k delší časové prodlevě, tak to budu dál řešit,“ uzavřel Žižka.

Podobný problém řešili před několika lety v psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích. V síťovém lůžku tam tehdy zemřela 25letá pacientka, která se zadusila při pojídání vlastních výkalů.

Případ se dostal až k soudu, který v prvním stupni rozhodl, že se léčebna musí omluvit matce zemřelé za způsob péče, který vedl k úmrtí její dcery. Odvolací soud ale nakonec rozhodl, že se léčebna nemá za co omlouvat. Pozůstalí se ale nevzdali a podali dovolání k Nejvyššímu soudu, o kterém ještě nebylo rozhodnuto.

Anketa

Jste pro používání síťových lůžek v psychiatrických léčebnách?
Ano
93,4 %
Ne
6,6 %
Celkem hlasovalo 18290 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám