Hlavní obsah

Pachatel odlákal policisty k bombám a pak jel vyloupit poštu

Novinky, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOVEL

Kriminalisté v závěru minulého týdne dopadli 29letého muže z Karviné, který koncem dubna přepadl poštu ve Střelicích na Olomoucku. Krátce před činem odlákal pozornost policistů z okolních služeben oznámením série chystaných explozí bomb.

Foto: Jana Digrinová

Takhle krásně rozkvete už brzy magnolie v zámecké zahradě Mníšku pod Brdy.

Článek

"Tehdy neznámý muž zavolal 25. dubna okolo 14.30 hodin na linku 158, že na poštách v Litovli a Uničově a na hlavním vlakovém nádraží v Olomouci je uložena bomba, která do patnácti minut exploduje. O půl hodinu později přepadl poštu ve Střelicích," řekl v pondělí novinářům kriminalista Libor Šamšula.

Od počátku podle něj jedna z vyšetřovacích verzí předpokládala, že anonymní telefonista a lupič je jedna osoba. "To se nakonec potvrdilo. Pachatel si oznámením bomb usnadnil průběh loupeže a únik z pošty, protože na jím uvedená místa odlákal větší množství policistů z okolních útvarů. Za poslední léta jsme se na Olomoucku nesetkali s podobným případem, kdy by někdo oznámil nějaký trestný čin, aby si usnadnil spáchání jiného," podotkl kriminalista.

Pátrání bylo složité, tvrdí policisté

Mladík přijel k poště motorovým vozidlem. Vešel dovnitř, přistoupil k přepážce a na pracovnici pošty namířil pistoli se slovy: "Děvče, dej mi všechno, co tady máš." Pětadvacetiletá žena mu v obavě o svůj život vydala přibližně 45 tisíc korun a pachatel z místa odešel.

Pátrání po něm bylo podle policistů složité, a to mimo jiné proto, že dosud nebyl soudně trestán. "Motivem jeho jednání byla finanční tíseň. Jako podnikatel se dostal do problémů, měl velké dluhy a snažil se získat peníze na jejich uhrazení," konstatoval kriminalista Zdeněk Parč.

Muž byl v pátek zadržen v Karviné a policejní rada mu již sdělil obvinění z trestných činů loupeže a šíření poplašné zprávy. Byla na něj uvalena vazba a hrozí mu až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám