Hlavní obsah

Ozbrojení psychopati zaútočí týdně na dva lidi

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Každý rok je zhruba sto lidí obětí ozbrojeného útoku duševně narušených lidí, kteří vlastní zbrojní průkaz a střelnou zbraň drží legálně. Podle statistiky policejního prezidia za první tři měsíce letošního roku zaútočili lidé s řádně registrovanou zbraní již šestadvacetkrát.

Foto: Josef Zajíc

Velkolepý ohňostroj byl zahájen 1.1.2012 v 18 hodin.

Článek

"V loňském roce jsme zaznamenali 101 případů, v roce 2001 to bylo 139 případů a v roce 2000 čtyřiadevadesát případů," sdělila ve středu Lucie Uhlířová z policejního prezidia.

Uvedla, že pachatelé útočí na své oběti i s plynovými pistolemi a podobnými zbraněmi, které registraci nepodléhají. "Za první tři měsíce letošního roku se zbraní nepodléhající registraci zaútočili pachatelé v šesti případech. "Loni to bylo 95 případů, v roce 2001 jsme zaznamenali 106 útoků a v roce 2000 to bylo 78 útoků se zbraněmi, které nepodléhají registraci," dodala Uhlířová.

Názor policejního experta

Podle policejního experta ze statistiky vyplývá, že psychopati, kteří by neměli být držiteli zbrojního průkazu, každý týden zaútočí v průměru na dva lidi. "Zahrneme-li do tohoto počtu typ zbraní, které ze zákona nepodléhají registraci, pak duševně narušení lidé útočí se zbraní prakticky každý druhý den," konstatoval expert.

Dodal, že oficiální statistika je jen příslovečným vrcholem ledovce. "Neeviduje neohlášené případy. Ve svém souhrnu jde o průkazná data, která by měla být dostatečným důvodem pro zavedení povinných psychologických vyšetření pro každého, kde chce legálně držet střelnou zbraň," dodal policejní expert.

Reklama

Výběr článků

Načítám