Hlavní obsah

Pátrání po lupičích na jihu Čech. Má jít o členy nebezpečného nizozemského gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdava
Aktualizováno

Po dvou ozbrojených mužích pátrají jihočeští policisté v okolí Lipna nad Vltavou. Podle dostupných informací mají v Rakousku na svědomí majetkovou trestnou činnost, spekuluje se o tom, že vyloupili banku, to ale policisté zatím nepotvrdili. V rakouských médiích se objevují informace o tom, že má jít o členy mimořádně nebezpečného gangu z Nizozemí, který má na svědomí exploze bankomatů po celé Evropě.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V tuto chvíli můžeme říct to, že pátráme po podezřelých osobách, a to v souvislosti s majetkovou trestnou činností, která byla spáchána v noci na území Rakouska. Jejich vozidlo byl nalezeno u nádrže Lipno. Dva hledaní muži v černém sportovním oblečení jsou nebezpeční a pravděpodobně ozbrojení,“ řekl ve čtvrtek odpoledne Jiří Matzner, mluvčí jihočeské policie. Policie o pátrání informuje i na sítí X.

Podle Matznera by se muži mohli pohybovat v okolí Přední Výtoně a Frýdavy a pravděpodobně mají k dispozici světlé auto značky Audi. „Na tuto oblast se zaměřujeme, zatím k případu ale nebudeme poskytovat více informací,“ dodal Matzner.

Policisté apelují na veřejnost, že pokud by podezřelé muže někdo viděl, aby se je nepokoušel v žádném případě sám zadržet a volal policejní linku.

Muži chtěli na Rakovnicku odtrhnout bankomat. Nepovedlo se

Krimi

Podle zjištění Novinek měli v pobočce rakouské banky Raiffeisen v hornorakouském Aigen-Schläglu vyhodit do povětří bankomat. Podle místního tisku se jednoho z pachatelů podařilo zadržet, dva další uprchli. Podle prvotních informací má jít o Nizozemce. Policisté údajně našli kořist v jejich autě.

Hornorakouská policie později upřesnila, že byl jižně od Lipna zadržen 21letý muž z  Nizozemska, jeho dva neznámí komplicové uprchli. Nizozemec utrpěl zranění.

V Rakousku i jinde již k podobným útokům došlo, vyplývá z informací rakouských médií. „Zda jsou pachatelé stejní jako u předchozích výbuchů, lze v tuto chvíli pouze spekulovat,“ řekl serveru tips.at Friedrich Stadlmayr z hornorakouského ředitelství zemské policie. Protože jsou ale zločiny velmi podobné, je pravděpodobné, že spolu výbuchy souvisí.

Nekompromisně a brutálně

APA píše, že v posledních letech se v Evropě zvýšil počet explozí bankomatů. Podle vyšetřovatelů za nimi stojí organizované zločinecké skupiny z Nizozemska, které najímají mladé lidi. Podle hornorakouské policie postupují „nekompromisně a brutálně“.

Šéf hornorakouského kriminálního úřadu Gottfried Mitterlehner podle APA uvedl, že členové těchto gangů většinou nebývají ozbrojení a jako zbraně jim slouží auta, která jsou přestavěna tak, aby dokázala jet i rychlostí 280 až 300 kilometrů za hodinu. Členové skupin také převážejí velké množství pohonných hmot, aby nemuseli tankovat, a laserová ukazovátka, jež nasazují proti policistům, kteří je pronásledují.

V Německu podle hornorakouské policie při takových honičkách přišli o život nevinní lidé.

V Horních Rakousích od srpna policie zaznamenala pět útoků na bankomaty, v Dolních Rakousích dva.

Kolik peněz lupiči při explozích bankomatů získali, policie neuvedla. Škody, včetně těch na budovách, v nichž se automaty nacházely, jsou ale podle ní „enormní“.

Lupič si v bance vyhlédl 90letou ženu a přepadl ji. Vinu házel na těžké dětství, drogy a automaty

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám