Hlavní obsah

Otrávená návnada zabila na jihu Čech dalšího orla mořského

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Otrávená návnada se stala osudnou dalšímu chráněnému orlu mořskému na jihu Čech. Veterináři zjistili, že pták pošel po požití potravy s karbofuranem.

Foto: DESOP

Od začátku roku se otrávili nejméně tři orli mořští.

Článek

„Mladý sameček, který byl okroužkován v hnízdě na Třeboňsku před necelými pěti lety, byl nalezen mrtvý v Hošticích u Volyně na Strakonicku bez viditelných poranění. Měl však křečovitě sevřené pařáty a v nich zbytky hlíny. To je považováno za typický příznak otravy, což také potvrdil rozbor Státního veterinárního ústavu s tím, že jde o otravu karbofuranem,“ informoval Právo Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Dodal, že případem se už zabývá policie a Česká inspekce životního prostředí podá v nejbližší době trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Je totiž jisté, že orla zabila záměrně položená otrávená návnada,“ zdůraznil Vermouzek. Upřesnil, že karbofuran je vysoce toxická látka, která se používala v zemědělství jako insekticid k hubení hmyzu a v Evropské unii je od roku 2008 zakázaná. Nesmí se prodávat ani skladovat. Mezi lidmi jsou však stále ještě velké zásoby, přestože i za pouhé její uchovávání jim hrozí postih.

Otráveni byli i psi 

„Traviči pokládají otrávené návnady, především kusy masa či vejce, do přírody, aby se zbavili tzv. škodné. V jižních Čechách není smrt mořského orla ojedinělým případem. Traviči by si měli uvědomit, že svým počínáním ohrožují nejen volně žijící živočichy včetně ohrožených druhů, ale otrávené návnady jsou nebezpečné i pro lidi,“ upozornil na rizika spojená s pokládáním nedovolené smrtící návnady Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

Vermouzek v této souvislosti připomněl, že zákaz trávení zvířat u nás platí už šedesát let. Za celou tu dobu však nebyl usvědčen ani jeden pachatel. Zato otrávených ptáků přibývá.

„Za měsíc a půl od začátku letošního roku víme již o třech otrávených orlech mořských a o několika psech. Policii se dosud nepodařilo vyšetřit ani tak závažné případy, jako jsou otravy desítek vzácných dravců na Litoměřicku,“ konstatoval trpce Řehounek.

Reklama

Související témata:

Související články

Otrávený orel z Bartošovic už zase létá

Když před přibližně sedmi týdny našli ochránci přírody z Bartošovic na Novojičínsku na hrázi rybníka otráveného orla mořského, vypadalo to, že jej nezachrání....

Výběr článků

Načítám