Hlavní obsah

Otrávený orel z Bartošovic už zase létá

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před přibližně sedmi týdny našli ochránci přírody z Bartošovic na Novojičínsku na hrázi rybníka otráveného orla mořského, vypadalo to, že jej nezachrání. Vzácný orel mořský snědl část otrávené návnady s jedem na potkany a byl blízko smrti.

Vypuštění orla mořského do přírodyVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Lidé ze Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích jej ale dokázali zachránit. „Byl nalezen včas a mohli jsme zahájit léčbu, za tři týdny jsme ho vytáhli hrobníkovi z lopaty. Ty první tři týdny vůbec nepřijímal potravu. Museli jsme jej krmit násilím,“ popsal vedoucí střediska Petr Orel.

Námaha se vyplatila. V úterý krátce po 13. hodině mladý samec opět vzlétl. Po chvilce rozmýšlení si to zamířil ke korunám stromů, daleko od lidí. Pro lidi ze Stanice na záchranu živočichů v Bartošovicích to bylo malé vítězství. Záchrannou stanici opustil pták podle Orla v dobré kondici, přesto jej budou záchranáři sledovat pomocí vysílačky, kterou má orel připevněnou na zádech.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Po sedmi týdnech léčení opustil otrávený orel mořský Stanici na záchranu živočichů v Bartošovicích.

„Budeme vědět, kde se pohybuje a bude pod naší ochranou. Alespoň do chvíle, než se vydá na potulku. Předpokládáme, že se v okolí zdrží tak měsíc až dva. Možná do konce roku," uvedl Orel.

Na rodinu orlů mořských, kteří hnízdili nedaleko Kunína na Novojičínsku, někdo zaútočil poprvé letos 11. července. Jen pár dní po narození dvou mláďat jim někdo pokácel hnízdní strom.

Vedoucí záchranné stanice Petr Orel je přesvědčen, že jde o cílený útok. „Někdo jim pokácel strom, na kterém hnízdili, a brzy na to jsme našli v bezprostřední blízkosti otrávené návnady,“ upozornil Orel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám