Hlavní obsah

Otec tenistky Strýcové je znovu před soudem, za peníze z drog měl koupit pozemek

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Státní zástupce poslal znovu před soud otce tenisové reprezentantky Barbory Záhlavové Strýcové. Sedmapadesátiletý Jindřich Strýc je obžalován z legalizace výnosů z trestné činnosti. Policie ho obvinila, že za peníze získané z prodeje drog koupil pozemek. Případ začal ve středu projednávat Okresní soud v Plzni. Strýcovi, který je v invalidním důchodu, hrozí až šest let za mřížemi.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jindřich Strýc u soudu

Článek

„Jednalo se o pozemek u obce Tlučná v hodnotě 7,8 miliónu korun, který obžalovaný po zapsání do katastru nemovitosti jako nový vlastník nabízel k prodeji za 21 miliónů korun,“ řekl státní zástupce Jiří Růžička.

Strýc odmítl vypovídat. „S obžalobou nesouhlasím. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat,“ dodal.

Z obžaloby vyplynulo, že peníze pocházející pravděpodobně z prodeje drog vkládal Strýc v hotovosti na účet dcery Barbory. Penězi z drog měla být pokryta necelá polovina kupní ceny pozemku.

Je v podmínce za prodej drog

Strýc je od loňského května v pětileté podmínce za prodej marihuany, kokainu a pervitinu. Součástí trestu byla i půlmiliónová pokuta. Původně měl jít Strýc za mříže na dva a půl roku, odvolací soud ale vězení nahradil podmínkou s dohledem probačního úředníka.

„Nešlo o typický případ pouličního prodejce drog, ale obžalovaný prodával nebo dával drogy kamarádům nebo známým, tedy úzkému okruhu lidí. Nebezpečnější je ten pachatel, který stojí někde na ulici a komukoliv drogy nabízí včetně dětí,“ zdůvodnil tehdy přeměnu trestu plzeňský krajský soudce Eduard Wipplinger.

Foto: Patrik Biskup, Právo

U minulého soudního líčení Strýce osobně přijela podpořit dcera Barbora.

Strýc se hájil tím, že si drogami léčil podlomené zdraví. „Marihuanu jsem kouřil, aby se mi dobře spalo. Kokain mně zase pomáhal od bolesti páteře, když nezabíraly léky. Co se týče pervitinu, ten jsem si koupil, abych vyzkoušel, jak funguje. Byla to ale otřesná zkušenost, proto jsem s tím dál nepokračoval, a proto mi taky něco zbylo doma,“ prohlásil Strýc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám