Hlavní obsah

Otec tenistky Strýcové koupil pozemek za peníze z drog, policie ho opět obvinila

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policie obvinila otce tenistky Barbory Záhlavové Strýcové Jindřicha Strýce z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle policie koupil za peníze získané z prodeje drog pozemek. Strýc byl letos v dubnu odsouzen k pětileté podmínce za obchodování s drogami.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jindřich Strýc u soudu.

Článek

Strýc měl od roku 2002 prodat nebo předat drogy ve více než 200 případech. Policie v pátek po více než ročním prověřování zahájila trestní stíhání pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti. Obviněnému hrozí až šest let za mřížemi a propadnutí majetku.

„Podezřelý mohl užít finanční prostředky získané prodejem drog – kokainu, pervitinu a marihuany – k nákupu pozemku za kupní cenu 7 815 000 korun, který obratem nabízel k prodeji za částku 21 177 000 korun,“ uvedl ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování zadokumentovali majetkové poměry a příjmy Jindřicha Strýce. Do rukou policistů se dostaly také listiny, ve kterých byly zaznamenány dodávky drog konkrétním odběratelům včetně zaplacených částek.

Peníze posílal dceři 

„Součástí listiny jsou také poznámky k nákupu předmětného pozemku, obsahující rozpis opakovaných vkladů jednotlivých finančních částek v hotovosti na účet dcery podezřelého, které byly ze strany podezřelého muže realizovány v částkách v maximální výši 400 tisíc korun na jeden vklad,“ doplnil Frydrych. Policisté našli také dokumenty s rozvržením nákladů na provoz dvou pěstíren marihuany.

Strýc dostal 30. dubna pětiletou podmínku a půlmiliónovou pokutu poté, co se odvolal proti rozsudku prvoinstančního soudu, který mu vyměřil 2,5 roku vězení. Před soudem stál za to, že od roku 2002 prodal nebo předal drogy v nejméně dvou stech případů. Při domovních prohlídkách našli detektivové větší množství návykových látek a také zařízení na jejich výrobu. U soudu se hájil tím, že si drogami léčil podlomené zdraví.

„Marihuanu jsem kouřil, aby se mi dobře spalo. Kokain mi zase pomáhal od bolestí páteře, když nezabíraly léky. Co se týče pervitinu, ten jsem si koupil, abych vyzkoušel, jak funguje. Byla to ale otřesná zkušenost, proto jsem s tím dál nepokračoval a proto mi taky něco zbylo doma,“ prohlásil tehdy u soudu Strýc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám