Hlavní obsah

Otec odmítl vrátit dceru matce, vyvázl bez trestu

K zoufalému činu se uchýlil otec tehdy čtyřleté holčičky, který vedl opatrovnický spor se svou bývalou manželkou. Ta mu dceru nepředávala, a dokonce jej obvinila ze sexuálního zneužívání dítěte. Když otec nenašel zastání u opatrovnické justice, rozhodl se dceru nevrátit a téměř čtyři měsíce se s ní skrýval. Státní zastupitelství jej chtělo potrestat za poškození cizích práv, Okresní soud v Přerově ale obžalobu smetl ze stolu.

Foto: Rako

Ilustrační foto.

Článek

K eskalaci sporu, na který Právo několikrát v minulosti upozornilo, došlo na začátku prosince 2018. Děvče při pobytu u otce onemocnělo, a ten jej proto odmítl matce předat. Ta zalarmovala policii a záchranku, přivolaný lékař ale konstatoval, že dítě je řádně léčeno, nezasáhli ani strážci zákona.

Matka se proto obrátila na olomoucký okresní soud a ten obratem nařídil, aby otec dceru vrátil, a vyslal k němu domů soudní vykonavatelku. Ta už ale nikoho nezastihla. Není bez zajímavosti, že stejný soud, který v tomto případě tak rychle rozhodl, v minulosti na otcovy podněty v podobných případech nereagoval a o některých rozhodl až téměř po roce.

„Matka mi dceru nedala asi pětadvacetkrát a soudkyně to všechno zakryla, bývalce se nestalo absolutně nic. Kdykoli mohla, z banálních důvodů mi ji nepředala,“ postěžoval si před trestním soudem otec.

Byla v pořádku

„Zdravotní i psychický stav dcery poté, co jsme odcestovali, byl perfektní, dokonce přestala používat stříkač na astma. Byla v klidu, přestala mít noční děsy, byla spokojená. Já i partnerka jsme ji podporovali ve vztahu k matce,“ dodal otec.

Otec s dvouletou dcerou vlezl do výběhu se slonem. Zvířeti unikl, policii nikoliv

Koktejl

S partnerkou a dcerou cestovali po republice a nakonec zakotvili v penzionu na česko-německém pomezí.

Tam je matka vypátrala a dceru si na konci března 2019 odvezla. Podle policejního záznamu z téhož dne se děvčátko vyjádřilo tak, že je v pořádku.

„Po celou dobu se měla dobře, nikdo jí neubližoval, nic jí nescházelo a byla spokojená. Evidentně celou událost brala jako výlet s tatínkem a druhou maminkou,“ zapsali policisté.

Přerovský soudce Jiří Barbořík, který rozhodoval o obžalobě otce pro poškození cizích práv, zdůraznil, že na věc nelze pohlížet izolovaně. Upozornil, že když otec u opatrovnického soudu dosáhl rozšíření styku, takřka obratem jej bývalá tchyně na policii obvinila z pohlavního zneužívání dítěte.

„Soud nazírá na toto počínání matky a její matky jako na jasnou snahu přivodit trestní odpovědnost obžalovaného za jimi smyšlené jednání, jehož cílem bylo zvrátit výrok opatrovnického řízení, kdy šlo o brutální nátlakové jednání,“ prohlásil soudce ve verdiktu, který má Právo k dispozici.

Otec nevrátil děti, soud mu je není schopen vzít

Krimi

Zoufalý otec

„Je až s podivem, čeho se matka neštítila využít v zájmu zachování své výlučné péče. Dcera byla v letech 2017–2018 v pěti případech vyšetřena u gynekologa, aniž bylo kdykoli shledáno cokoli podezřelého. Je smutné, že díky své matce a matce matky se stala možná nejpozorovanější gynekologickou ‚pacientkou‘ v republice,“ řekl soudce.

Podle verdiktu se otec formálně trestného jednání dopustil, ovšem soud na to nahlíží jako na konání zoufalého člověka, který se cítil poškozen matčiným chováním. „A nutno konstatovat, že oprávněně. Obžalovaný si nesmyslně vsugeroval myšlenku, že svým nátlakovým jednáním donutí matku ke změně výchovných poměrů,“ popsal soudce.

Otce soud obžaloby zprostil i proto, že už byl potrestán tím, že dceru dva roky neviděl, protože opatrovnický soud mu zakázal styk. „Matka by si měla uvědomit, že je v jednoznačném zájmu dítěte být ve výchově a styku i se svým otcem a že ona není výlučnou osobou odpovědnou za řádnou výchovu dítěte,“ zakončil rozhodnutí soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám