Hlavní obsah

Otec nevrátil děti, soud mu je není schopen vzít

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do těžko pochopitelné situace se dostala matka osmiletých dvojčat. Otec dětí, s nímž se soudí o výchovu, jí totiž jednoho dne dvojčata nevrátil a od té doby ignoruje soudní rozhodnutí. Justice nebyla dokonce schopna ani při opakovaných pokusech mu děti odebrat, policie i státní zastupitelství odmítly zasáhnout s tím, že nejde o trestný čin. Matka je tak bez svých dětí už od loňského března.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Problémy při předávání dvojčat, která měla v péči matka, byly už na začátku loňského roku, kdy Okresní soud v Karviné musel dokonce nařídit výkon rozhodnutí.

Otec pod rouškou dělat vše v zájmu dětí prosazuje své zájmy
z posudku znalců

Tehdy se napotřetí podařilo soudnímu vykonavateli uspět a děti se vrátily zpět k matce. Podle platného rozsudku pak šly znovu k otci, který je v polovině března opět odmítl předat. Soud proto ještě jednou nařídil výkon rozhodnutí, jenže tentokrát marně.

Několikrát se soudní vykonavatel vracel s nepořízenou, nepomohla ani asistence policistů. „Děti se chovaly agresivně vůči matce a soudní vykonavatelce, používaly slova, která nejsou běžná v mluvě sedmiletých dětí. Uhodily matku, měly tvrdit, že jí načůrají do pusy, používaly vůči ní i dalším přítomným vulgární gesta,“ stálo ve zprávě z neúspěšného pokusu.

Pandemie vrátila chlapci v pěstounské péči děsy z dětství, kdy hladověl

Domácí

„Jedno z dětí uchopilo soudní vykonavatelku za palec a snažilo se jím kroutit. Otec děti nijak nenapomenul. Nepomáhal předání, situaci pouze natáčel na mobilní telefon,“ pokračoval popis situace.

Soud nahrávku z neúspěšného pokusu ukázal znalcům, kteří doporučili děti umístit do neutrálního prostředí. „Je zřejmé manipulativní chování otce, je verbálně agresivní, vyzývá děti, aby se rozhodly, říká, že je nezadržuje. Děti ani nejsou schopny reagovat jinak, než reagují, aby vyšly otci vstříc,“ zjistili znalci.

Zhrzená žena poštvala svého syna proti otci. Dostala podmínku a pohádala se se soudkyní

Krimi

„Otec pod rouškou dělat vše v zájmu dětí prosazuje své zájmy a nevidí možné negativní dopady na děti. Matka se rovněž v obranných reakcích na otcovo chování dostává do psychicky vypjatých situací,“ dodali znalci a upozornili, že přitom ještě před několika měsíci měly děti dobrý vztah k oběma rodičům.

Nařídili odebrání

Karvinský soud tak nařídil děti otci odebrat a předat je do krizového centra. „Otec odmítá respektovat rozsudek s tím, že děti nezadržuje, neboť děti jsou traumatizovány posledními výkony rozhodnutí,“ vysvětlil své rozhodnutí soud.

Jenže i toto rozhodnutí zůstalo jen na papíře. I proto se matka obrátila na policii s tím, zda se otec náhodou nedopouští maření úředního rozhodnutí. A dozvěděla se, že nikoli.

„Sice i nadále nečiní aktivní kroky k realizaci výkonu rozhodnutí odnětí dětí, nezdržuje se emočních výjevů v přítomnosti dětí a orgánů vykonávajících výkon rozhodnutí, také oproti vůli matky nechal dětem přepsat trvalé bydliště, avšak jeho jednání či nekonání nelze posuzovat v rovině trestněprávní,“ rozhodli ostravští policisté.

Je nouzový stav, tak ti dceru nedám. Někteří rodiče zneužívají pandemie k boji o dítě

Domácí

Jejich názor podpořilo i státní zastupitelství v Opavě. Uznalo, že otec zcela zjevně nerespektuje rozsudek soudu, ale protože zatím nedostal pokutu, nelze jej stíhat.

„Neschopnost soudu v Karviné dosáhnout v rámci nařízení výkonu rozhodnutí odejmutí nezletilých z péče otce a zajistit tak jejich předání matce nemůže sama o sobě zakládat trestní odpovědnost podezřelého,“ vysvětlili žalobci.

Karvinský opatrovnický soud by se měl k projednávání případu vrátit na konci března.

Reklama

Výběr článků

Načítám