Hlavní obsah

Ostravský dopravní podnik přece jen zaplatí miliónovou pokutu

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Dopravní podnik Ostrava (DPO) zaplatí pokutu ve výši milión korun, kterou dostal předloni od Drážní inspekce za utajování a podceňování rizika na jednokolejce číslo pět, na níž později došlo k tragické srážce dvou tramvají. V pátek to potvrdil mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Zdemolované ostravské tramvaje po čelní srážce

Článek

Ministerstvo dopravy už před měsícem zamítlo odvolání DPO proti pokutě, která nyní nabyla právní moci. Vedení DPO sice ještě před týdnem zvažovalo, že požádá soud o odklad platby, nakonec se ale rozhodlo, že pokutu uhradí. „Částka z našeho účtu odejde během několika dnů,“ uvedl v pátek mluvčí podniku Miroslav Albrecht.

Dodal, že DPO i nadále zvažuje, že se obrátí na soud, protože už od počátku trvá na tom, že žádné problémy na jednokolejce netajil. Události, při kterých řidiči během několika let neoprávněně vjížděli na trať, podle názoru právníků DPO nebylo nutné hlásit Drážní inspekci, která si ale myslí opak.

O tom, zda pravomocný verdikt ministerstva napadne DPO soudně, by se mělo rozhodnout v následujících týdnech.

Na ostravské jednokolejce se předloni v dubnu srazily dvě tramvaje, při nehodě zemřeli tři lidé včetně šestiletého dítěte. Řidič Petr Hroch byl za to odsouzen ke čtyřletému trestu, do vězení nastoupil loni v prosinci.

Narozdíl od řidičů, kteří před ním také zapomněli počkat na protijedoucí tramvaj, měl smůlu v tom, že svoji chybu uvědomil až ve chvíli, kdy se v zatáčce potkal s protijedoucí soupravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám