Hlavní obsah

Osobní údaje klientů spořitelny byly v kontejneru

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Stovky formulářů Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) s osobními údaji jejích klientů nalezl v pondělí starosta Jenišova na Karlovarsku Ivan Truksa (nez.) v obecním kontejneru. Nález předal policii, která případ řeší s podezřením na porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Článek

"Formuláře jsem zajistil a předal policii," uvedl Truksa. "Policie začala případ šetřit jako neoprávněné nakládání s osobními údaji," uvedla mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

"Formuláře, které připomínají evidenční listy pro budoucí smlouvy, byly naházené v jednom pytli a dvou krabicích od televize. Na evidenčních listech byly například adresy lidí, jejich telefonní čísla včetně na mobily, cílové částky ke smlouvě o spoření a také data narození," popisoval Truksa, podle kterého adresy klientů spořitelny byly z celého území bývalého západočeského kraje.

"Z formulářů vyplývalo, že se jednalo o klienty z let 2000 až 2004," dodal jenišovský starosta, který ukázky okopírovaných formulářů zaslal elektronicky na Úřad na ochranu osobních údajů. "Odtud mi hned volali, ať formuláře zajistím proti zneužití," poznamenal. "Nevíme oficiálně o jaké dokumenty se jedná, protože jsme je ještě neviděli. Pokud se ukáže, že došlo k porušení zákona, začneme podle toho také jednat," komentoval marketingový ředitel ČMSS Rostislav Trávníček. "Vypadá to, jakoby tady někde v okolí rušili pobočku," řekl Truksa. "To jsou spekulace, které nemohu komentovat," reagoval na to Trávníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám