Hlavní obsah

Osm let za vraždu nigerijského konzula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mělnický lékař Jiří Pasovský (73) má jít podle pražského městského soudu na osm let do vězení za vraždu nigerijského konzula a postřelení recepčního. Jeho advokát se ale odvolal, případ míří k vrchnímu soudu.

Článek

Jiří Pasovský, který podle svědka v únoru roku 2003 zastřelil nigerijského konzula v Praze Michaela Lekary Vayida, od začátku tvrdil, že jej diplomat napadl první. Podle lékaře po něm konzul skočil a začal ho škrtit. Následkem toho prý dostal epileptický záchvat a nic z toho, co se dělo dál, si nepamatuje.

Recepční nigerijské ambasády, kterého obviněný důchodce postřelil do ruky, ale na policii vypověděl, že na něho Pasovský cíleně vystřelil.

Diplomat měl žádat úplatek

Za celou tragédií z 19. února bylo pravděpodobně zoufalství. Pasovský totiž přišel při obchodech s údajnými zástupci nigerijské firmy National Nigeria Petroleum Company o 14 miliónů korun. Muž nejdříve použil při obchodování vlastní peníze, pak si ale začal půjčovat a nakonec dlužil různě vysoké částky mnoha lidem ze svého okolí.

Ve snaze získat peníze zpět pak docházel na nigerijské velvyslanectví v pražských Střešovicích, kde často jednal právě se zavražděným diplomatem.

Součástí Pasovského obhajoby je i tvrzení, že mu konzul nabízel, že zařídí, aby mu byly jeho peníze vyplaceny, pokud polovinu z nich dostane on. Pasovský, který se dostal do vazby, se psychicky zhroutil. V červnu 2003 bylo jeho stíhání zastaveno, protože byl podle znalců nepříčetný.

Trpí epileptózou

"Podle znaleckého posudku trpí Pasovský duševní chorobou, epileptózou, a v jejím důsledku dostal při jednání s konzulem epileptický záchvat, při kterém jeho rozpoznávací i ovládací schopnosti zcela vymizely," řekla už dříve Právu náměstkyně městského státního zástupce Štěpánka Láznová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám