Hlavní obsah

Osm let za loupeže v policejních uniformách

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ze tří mužů, kteří byli podezřelí z únosů několika lidí a z přepadení dvou automobilů v policejních uniformách, půjde za mříže jen čtyřicetiletý Milivoj Rosandič z Kopřivnice na Novojičínsku. Krajský soud v Ostravě mu ve středu vyměřil osm let nepodmíněně.

Článek

Jeho komplic Marjan Markovič byl zproštěn obžaloby, třetí muž je několik let na útěku. Kromě Rosandiče stál před soudem také řidič z povolání Ladislav Belica, který jeden z uloupených automobilů odvezl do Jugoslávie. Za podílnictví mu soud vyměřil roční podmíněný trest s dvouletým odkladem.

Kauza trvala tři roky

Kauzou falešných policistů, kteří na jaře roku 2000 mezi Novým Jičínem a Hranicemi na Moravě brutálně přepadli posádky dvou automobilů, se soud zabýval tři roky. Auta zastavili pomocí ocelových ježků, jejich posádku potom pod pohrůžkou použití zbraní věznili v garáži rodinného domku v Sedlnicích na Novojičínsku. Tím získali čas uloupená auta vyvézt za hranice.

Belica sám přiznal, že vozidlo Audi A6, uloupené pražskému podnikateli, odvezl do Chorvatska, protože ho o to požádal jeho známý. O původu automobilu ale prý nic netušil. Podle soudu si ale musel být z okolností případu vědom, že auto pochází z trestné činnosti.

Auto už jezdí po balkánských silnicích

Mezi přepadenými byl i profesionální taneční pár Jaroslav Kuneš a Jana Vondrušková, kteří se vraceli ze zahraniční přehlídky latinskoamerických tanců do Ostravy. Když mělo jejich auto defekt, řidička zastavila a vůz obstoupilo několik maskovaných policistů, kteří jim poručili opustit auto.

"Křičeli, ať vystoupíme, že vezeme drogy. Myslela jsem si, že jde o nějaký policejní omyl. Až po chvíli, když nás vezli někam do opuštěného domu, mi došlo, že jsme byli přepadeni," vzpomínala Vondrušková u soudu.

Automobil, o který lupiči tanečníky připravili, dnes jezdí zřejmě po balkánských silnicích. "Už ho asi nikdy neuvidíme. Přitom policie má kamerový záznam, jak naše auto opouští území republiky," řekl Kuneš.

Druhý automobil, luxusní Audi v hodnotě přes milión korun, byl dva roky od přepadení zadržen v Jugoslávii. Přestože mezitím několikrát změnil majitele, policie ho vrátila pražské soukromé firmě, které patřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám