Hlavní obsah

Opilý a bez řidičáku zabil kamaráda. Dostal tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od školy byli nejlepší kamarádi, vyrostli spolu, vídali se každý den. A spolu také jeli v autě, které ve vysoké rychlosti vyjelo ze silnice. Ač nikdy neměl řidičák a byl notně opilý, řídil Libor Kotlán. Z vozu po nárazu vyletěl z místa spolujezdce jeho nejlepší kamarád, pro kterého to byla poslední jízda v životě.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Okresní soud v Blansku

Článek

Třiatřicetiletý Kotlán předstoupil v těchto dnech před blanenský soud. Podle jeho obhájce by bylo dostatečným trestem vědomí, že mladý muž zabil svého nejlepšího kamaráda. Trestní senát ale takový výklad práva odmítl a Kotlána potrestal třemi roky vězení.

Z hlediska výchovného nelze udělit podmínku.
státní zástupkyně

K neštěstí došlo v noci před Silvestrem v roce 2020. Po úzké okresce vedoucí lesem na Blanensku se chvilku před půlnocí v Seatu Ibiza svého kamaráda řítil Kotlán s 1,8 promile alkoholu. V táhlé zatáčce dostal smyk, auto vyletělo ze silnice, narazilo do čtyř stromů a odrazilo se zpět na silnici.

Vinu přiznal

Z původní tříčlenné posádky zbyli v autě dva lehce zranění: řidič Kotlán a spolujezdec ze zadního sedadla. Druhého spolujezdce boční náraz do jednoho ze stromů katapultoval z vozidla a muž na místě zemřel.

Kotlán před blanenským soudem přiznal vinu, a soud tím pádem nemusel provádět všechny důkazy ze spisu.

Strojvůdce dostal za srážku vlaků u Kdyně s 19 zraněnými podmínku

Krimi

„Nemělo se to stát. Byli jsme nejlepší kamarádi. Ten den jsme od rána pili, pak jsme jeli za kamarádkou. Hádali jsme se, kdo bude řídit, ale já jsem sedl za volant. U nás v Adamově toho kluka znali všichni, takže já jsem teď zalezlý doma a alkohol už skoro nepiju,“ prohlásil muž před soudem.

Za usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky muži hrozilo osm let vězení, jeho advokát přesto navrhl podmínku.

Pili všichni

„Usmrtil svého nejlepšího kamaráda, aniž by na to zákon pamatoval, svůj trest si uložil sám, bude s tím totiž muset žít nadosmrti. Trest vězení pro něj bude znamenat vlastně doživotí, vyřadí jej to z řádného způsobu života, může to pro něj být fatální,“ tvrdil advokát.

Soud zkonfiskoval řidiči vozidlo za víkendovou jízdu v protisměru po D5

Krimi

„Pili všichni, nemůžeme říct, že by tedy poškozený nevěděl, ke komu sedá. Navíc byl nepřipoutaný, čímž však nechci omlouvat, co se stalo. Je třeba rozlišovat to, zda by byl obětí náhodný sražený chodec, oproti tomu, že poškozený věděl, do čeho jde. Klidně mohl řídit on a pak by poškozeným mohl být právě Kotlán,“ předestřel advokát svou vizi s tím, že i domácí vězení by mohlo za smrt člověka stačit.

„Pro to počínání není omluvy“

Státní zástupkyně neměla pro něco takového pochopení. „Pro jeho počínání není omluvy. Celý den pil, pak sedl za volant a vezl další lidi. Jednalo se jen o náhodu, že se stalo pouze toto. Ano, zemřel jeho kamarád, ale z hlediska výchovného působení nelze dát podmínku,“ řekla žalob­kyně.

Znalec zkreslil posudek o banální nehodě, přišel o razítko

Krimi

Trestní senát věc viděl stejně. „Vzali jsme v potaz, že poškozený věděl o tom, že obžalovaný nemá řidičský průkaz, přesto mu svěřil auto. Obžalovanému nelze upřít ani to, že činu upřímně litoval. Ale vzhledem k fatálnímu následku, který nastal, nelze postupovat jinak než uložit trest vězení,“ prohlásila předsedkyně senátu.

Kotlán si po verdiktu ponechal čas na rozmyšlenou, pokud by se proti verdiktu odvolal, případ by posoudil Krajský soud v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám