Hlavní obsah

Operetní sborista u soudu popírá vraždu souseda

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neobvyklý případ vraždy, ze které je obžalován operetní sborista, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Stanislav Žižka podle obžaloby loni v listopadu v obývacím pokoji brutálně ubil svého souseda. Tělo mrtvého bylo nalezeno až po několika týdnech v pokročilém stadiu rozkladu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stanislav Žižka u soudu popírá vraždu svého souseda

Článek

Stanislav Žižka, který se v minulých letech představil v menších rolích v několika představeních Národního divadla moravskoslezského, podle obžaloby loni koncem listopadu napadl při návštěvě svého souseda v jeho bytě.

„Podle stop zajištěných z místa činu byl utlučen hlavou o madlo sedačky ve svém pokoji,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. „Bezprostřední příčinou smrti bylo zhmoždění mozku při tříštivých zlomeninách lebky,“ dodala žalobkyně. K názoru, že smrt muže způsobil jeho soused, se policie přiklonila až po delší době od nálezu těla především na základě stop zajištěných na místě činu.

Obviněný vinu popírá, návštěvy nikoliv

Žižka vraždu svého souseda před soudem popřel. „Jsem nevinen,“ řekl s tím, že se sousedem se znal jen od vidění. „Zdravili jsme se a občas jsme spolu i mluvili,“ uvedl.

Přiznal ale, že v době, kdy byl muž zavražděn, ho v jeho bytě dvakrát navštívil. Poprvé kvůli tomu, že si v divadelním kostýmu zapomněl klíče od bytu a požádal ho o nocleh. Na druhý den mu pak šel poděkovat za umožnění přespání. „Ukazoval jsem mu i album s fotkami, ale moc ho to nezajímalo,“ řekl Žižka.

Zápach podezřelý nebyl

Dále připustil, že si v následujících týdnech všiml silného zápachu, který vycházel z bytu souseda. „Řekl jsem to i sousedovi, který se o něj občas staral. Říkal je v nemocnici a že tam smrdí asi špatně vysypaný koš na odpadky," dodal obžalovaný. Mrtvolu pak našli v bytě hasiči a policisté, které přivolala sousedka.

Hlavní líčení pokračuje v následujících dnech výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude rozsudek vynesen tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám