Hlavní obsah

Mega lež, řekl soudu Babiš o tvrzení, že mu patřilo Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhým dnem třetího dějství pokračovalo u Městského soudu v Praze projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž je obžalován bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Probíraly se listinné důkazy, Babiš se v samotném závěru pustil do kritiky práce médií v jeho kauze. Hlavní líčení bude pokračovat v prosinci.

Andrej Babiš u soudu 18. 10. 2022Video: Novinky

 
Článek

Soud přerušil hlavní líčení v kauze Farmy Čapího hnízda, další termíny jsou 19.–22. prosince. Redakce Novinek tímto děkuje čtenářům za sledování on-line reportáže.

10:30 - Soudce Jan Šott po přečtení listinných důkazů oznámil vyčerpání programu hlavního líčení pro tento týden a připomněl pokračování v prosinci.

10:27 - Podle Babiše manažerka banky vycházela ve svém psaní z informací, které zachytila z médií. Na to obžalovaný plynule navázal kritikou práce novinářů. Soudci Janu Šottovi vysvětloval, že hlavní líčení je výsledkem mediální štvanice na zakázku, přičemž se obracel pohledem a rukama do řad veřejnosti, kde sedí zástupci médií. Jeho případ podle něj také provázejí úniky ze spisu.

„Role médií je tady velmi důležitá, ale věřím, že to nebude mít vliv na rozhodování soudu,“ dodal Babiš.

10:25 - Jednu z listin ostře kritizoval obžalovaný Andrej Babiš. Jednalo se o vyjádření manažerky české pobočky britské banky HSBC Karolíny Slancové, která u soudu při jednom z předchozích jednání také svědčila. Týkalo se financování Čapího hnízda (banka poskytla farmě úvěr).

Podle Babiše je až neuvěřitelné, co si v bance podle něj navymýšleli, aby jim úvěrování v londýnské centrále schválili.

„Slancová píše: Dle informací z nezávislého zdroje je vlastnická struktura následující – sto procent Andrej Babiš,“ citoval z dokumentu Babiš s tím, že je to podle něj nesmysl. „To je mega lež,“ dodal.

10:10 - Soud na žádost obhajoby vyhlásil krátkou technickou pauzu, po které budou jednotlivé strany – státní zástupce a advokáti – číst některé z jimi navržených listin ze spisu.

9:30 - Soudce čte postupně seznam listinných důkazů, jsou to názvy různých dokumentů, jako například žádost o dotaci, výpisy z různých účtů, vyjádření úřadů, kupní smlouvy a další.

Kromě slovního názvu dokumentu soudce Jan Šott vždy uvede umístění listiny ve spisu, tedy čísla listů, což je pro něj místy, s nadsázkou řečeno, až jazykové cvičení. Například když čte v rychlosti jednu položku za druhou typu: „Zpráva banky HSBC, na čísle listu třicet jedna tisíc čtyři sta třicet pět až třicet jedna tisíc čtyři sta třicet sedm.“

9:10 - Obhájci Andreje Babiše i Jany Nagyové již dříve avizovali, že na prosinec, poté, co budou provedeny všechny důkazy, a po znaleckých zkoumáních, plánují výpovědi svých klientů.

Prosincový program hlavního líčení nebude podle soudce příliš náročný, a mohly by proto v kauze již zaznít závěrečné řeči. Pro samotný závěr hlavního líčení nařídil soudce ještě termíny na 4.–6. ledna 2023.

9:07 - Ještě před plněním samotného úterního programu se soudce se zúčastněnými domluvil na dalších termínech hlavního líčení.

V prosinci se bude pokračovat ve čtení listinných důkazů a očekávají se důležité znalecké posudky – výsledky zkoumání psychického stavu Andreje Babiše mladšího, který v kauze vystupuje jako svědek a jenž rovněž již vypovídal, a písmoznalecké zkoumání ohledně podpisu expremiéra Andreje Babiše a jeho syna.

9:03 - Na programu jsou dnes listinné důkazy, které bude soudce číst, a zúčastněné strany se k nim mohou vyjadřovat. Nečte se úplně všechno z rozsáhlého spisu, soudce se vždy obhájců a žalobce ptá, co oni sami chtějí, aby bylo přečteno.

9:00 - Soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení. „Pokračujeme ve stejném složení jako před přerušením, tedy za účasti všech obžalovaných a jejich obhájců,“ uvedl soudce.

Soud během pondělního jednání vyslechl čtyři svědky. Jedna svědkyně mj. uvedla, že pro Babiše měl projekt farmy mimořádný význam a jeho vztah k farmě byl podle ní velmi osobní.

„Říkal, že se tam cítí nejlépe, že to je věc, kterou si vybudoval podle svých představ,“ uvedla.

Soudce Šott také v pondělí naznačil, že se proces patrně protáhne až do ledna. Původně bylo hlavní líčení naplánováno do konce tohoto týdne. Soud ale například nechal vypracovat psychiatrický a psychologický posudek na duševní stav Andreje Babiše mladšího, který má být zveřejněn v týdnu před Štědrým dnem.

ON-LINE: Strašně moc povídá, kouří a hledá kšefty. Babiš zpochybňuje výpověď svědka

Krimi

Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojena s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová.

Babišovi i Nagyové hrozí za dotační podvod až deset let vězení. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám