Hlavní obsah

Omyl soudu: poslal do vězení muže za čin, který už není trestný

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Osmadvacetiletý Martin Potužák ze Švihova na Klatovsku měl patřit ke šťastlivcům, kteří vydělali na novele trestního zákoníku. Od letošního roku už totiž jeho provinění, kterým byla jízda bez řidičáku, není trestné a nelze ho ani trestat zpětně. Přesto ho soud začátkem června za to poslal do vězení.

Článek

Jak je to možné? Teď se ukázalo, že chyboval právě soud. S nápravou nyní přispěchalo státní zastupitelství, které hodlá iniciovat stížnost pro porušení zákona v Potužákův prospěch. Ten může žádat po státu finanční odškodnění.

Policisté chytili Potužáka za volantem v loňském roce. Za trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění mu Okresní soud Plzeň-jih vyměřil pokutu 10 tisíc korun. Muž ji nezaplatil a letos zjara mu týž soud přeměnil peněžitý trest na tříměsíční vězení. Protože do výkonu trestu nenastoupil, vydal soud zatykač a do cely nakonec Potužák putoval za policejní asistence.

Po osmi dnech byl z věznice propuštěn, neboť jeho matka zaplatila už dříve soudem uloženou pokutu, čímž zase nahradila trest odnětí svobody. Policisté muže navíc ještě začali stíhat pro maření výkonu úředního rozhodnutí za to, že se vyhýbal nástupu do výkonu trestu. Teď už ale nic z toho neplatí.

„Ve čtvrtek mi přišel dopis od státního zástupce, kde mi oznamuje, že zrušil trestní řízení za vyhýbání se vězení s odůvodněním, že jsem žádný trest vůbec neměl nastupovat stejně jako platit pokutu. Dál žalobce v dopise píše, že bude v můj prospěch iniciovat stížnost pro porušení zákona,“ řekl Právu Potužák.

Odvedli ho rovnou na Bory

Podle svých slov už měl určité pochybnosti, když nastoupil do vězení. „Dozorci mi říkali, že je to nějaké divné, protože se tady odsouzeným za to krátí a nebo úplně ruší tresty a já jdu sedět. Dál jsem to ale nijak nezkoumal,“ pokračoval muž, který je podle svých slov rád, že celá anabáze už skončila.

„Pokutu jsem nezaplatil, neměl jsem peníze. Spoléhal jsem na to, že přinejhorším dostanu veřejně prospěšné práce. Šok potom byl, když si pro mě do práce přišli policisté a hned mě odvezli na Bory,“ vysvětloval Potužák.

S odškodněním si zatím hlavu neláme. „Uvidíme, jak dopadne ta stížnost. Teď jsem rád, že už mi nehrozí žádné nepříjemné popotahovačky po soudech,“ uzavřel muž.

Podle šéfky klatovského státního zastupitelství Jiřiny Vítovcové nový trestní zákoník říká, že trest uložený za čin, který není trestným činem, se nevykoná. A to i v případech, pokud byl trest uložen před nabytím účinnosti nového trestního zákoníku, podle kterého právě řízení motorových vozidel bez řidičského oprávnění už není trestný čin.

„Zrušila jsem zkrácené trestní řízení za maření výkonu úředního rozhodnutí, které bylo vedeno proti dotyčnému. Nařízení trestu ze strany soudu považuji za nezákonné,“ uvedla Vítovcová. Za pravdu jí dali další experti, kteří se pohybují v trestní problematice a které Právo oslovilo. Stanovisko soudu , který v Potužákově případu rozhodoval, se Právu zatím nepodařilo získat.

Potužák má nyní šanci domoci se zpět deseti tisíc korun, které zaplatil jako peněžitý trest, a dále odškodnění za dny, které strávil ve vězení. Požádat o finanční odškodnění způsobené špatným úředním postupem může ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám