Hlavní obsah

Omluva Uzunogluovi má viset na webu ČT 5 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká televize (ČT) se musí omluvit podnikateli Yektovi Uzunogluovi a vyplatit mu 100 000 korun za to, že ho na svých internetových stránkách nazvala mafiánem. Rozhodl o tom ve čtvrtek občanskoprávní senát pražského městského soudu. Uzunoglu po veřejnoprávní televizi požadoval původně omluvu a milión korun.

Článek

"Ze žádných důkazů nebylo prokázáno, že by žalující mohl být označen za mafiána, na druhou stranu svým chováním významně přispěl k medializaci případu," prohlásil soudce Martin Velehrach.

Zástupci České televize se zatím nevyjádřili, zda se proti rozsudku odvolají k vrchnímu soudu.

Česká televize má omluvu zveřejnit na svých internetových stránkách a ponechat ji tam po dobu pěti let. Stejně dlouho totiž mohli návštěvníci na tomto serveru a na dalších, na které odkazoval, najít uvedený výrok o mafiánovi.

Soud zároveň uznal, že nebylo v silách ČT odstranit výrok z celého internetu ihned po podání žaloby. "Ještě dnes lze na internetu po zadání klíčových slov "Uzunoglu" a "mafián Uzunoglu" nalézt 18 stránek, které je obsahují. Stránky ČT však už mezi ně nepatří," konstatoval Velehrach.

Devět let stíhání

Uzunoglu je v ČR již devět let stíhán za sérii násilných trestných činů, doposud nebylo nařízeno soudní líčení. Obvodní soud pro Prahu 4 naposledy stíhání zastavil, protože trvá moc dlouho. Pražský městský soud nyní bude rozhodovat o stížnostech, které proti tomuto verdiktu podal jak státní zástupce, tak Uzunoglu. Podnikatel chce, aby se proces konal a aby byl očištěn od všech obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám