Hlavní obsah

Olomoucký magistrát nemůže k uloženým datům. Hacker si řekl o dva miliony

Olomouc
Aktualizováno

Zatím neznámý pachatel, kterému se počátkem dubna podařilo vyřadit z provozu datovou síť olomouckého magistrátu, požaduje za dešifrování 100 tisíc amerických dolarů (cca 2,2 milionu korun) ve virtuální měně. Případem se zabývá policie. Právu to v úterý sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Případem se zabývají kriminalisté odboru analytiky a kybernetické kriminality krajského policejního ředitelství. „Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ uvedl mluvčí.

Neznámý pachatel podle něj nezjištěným způsobem překonal bezpečnostní opatření počítačového systému olomouckého magistrátu a zde zašifroval data. Pracovníkům města tím zamezil přístup k uloženým datům a počítačovým systémům.

Hackeři ochromili olomoucký magistrát, na dva týdny zastavuje agendu

Bezpečnost

„V zašifrovaných souborech zanechal zprávu, že pro dešifrování systému požaduje zaslat peněžní prostředky ve výši 100 000 USD ve virtuální měně. Tato transakce nebyla provedena. Prozatím nedošlo k vyčíslení škody, kterou neznámý pachatel městu způsobil. Pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ konstatoval Hejtman.

Masivní kybernetický útok na datovou síť olomouckého magistrátu nadále vážně ochromuje jeho možnosti.

„Uvnitř systému je již udělána spousta práce, ale navenek směrem k občanům je těch změn zatím málo,“ řekl Právu v úterý mluvčí magistrátu Michal Folta.

Na magistrátu již podle něj fungují telefonní linky, lidé si mohou přijít vyzvednout hotové občanské průkazy, pasy a řidičské průkazy. Z depozitu jsou vydávány registrační značky na auta. Většina agend však pracuje ve velmi omezeném režimu. Zatím není možné třeba ani vydávání rodných, úmrtních a oddacích listů. Na pokladnách není možné provádět hotovostně platbu místních poplatků.

Léčebnu v Horažďovicích už podruhé napadli hackeři, vymazali některá data

Krimi

„IT specialisté ze tří firem pracují na tom, aby obnovili všechna zálohovaná data. Zatím to vypadá, že obnovena budou všechna s výjimkou dat ze dne kybernetického útoku,“ poznamenal Folta.

Stěžejní je nyní podle něj spuštění speciálních aplikací jednotlivých agend úřadu, které s daty pracují. „Je třeba také zajistit, aby na všech odděleních byl alespoň základní počet zcela čistých počítačů a notebooků. Jen s takovými budou pracoviště, která se budou postupně zapojovat do datové sítě, muset pracovat, aby se nestalo, že by se něco do toho systému vrátilo,“ zdůraznil mluvčí.

Do konce příštího týdne by podle něj mohlo být hotovo vše tak, aby z pohledu občana fungovalo všechno jako dříve. „Ve skutečnosti ale budou práce na odstraňování následků masivního kybernetického útoku pokračovat zřejmě ještě několik měsíců,“ doplnil Folta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám