Hlavní obsah

Okolí brněnského Zetoru zahalil dým z požáru, hořel drcený odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

V areálu brněnské továrny Zetor v pondělí ráno vzplanula jedna z budov. Okolní čtvrti na několik desítek minut zahalil kouř. Hořel sklad drceného odpadu používaného jako palivo. Kolem půl deváté dostali hasiči plameny pod kontrolu, na místě ale zřejmě zůstanou celé dopoledne, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Městská policie ráno vyzvala obyvatele Líšně, Vinohrad, Židenic a Juliánova, aby kvůli hustému dýmu omezili větrání a pokud možno se nezdržovali venku. Kouř se šířil také nad Brno-sever a Maloměřice. Přibližně po dvou hodinách Městská police varování odvolala, protože nebezpečí pominulo.

Odborníci na šesti místech v okolí požáru měřili hodnoty škodlivin v ovzduší. Podle Haida ale nezjistili v souvislosti s požárem nebezpečné překročení limitů. Požár ve zděné budově vypukl přibližně v 07:15. Plameny podle Haida zasáhly hromadu drceného odpadu na ploše 30 krát 30 metrů, navršenou do mnohametrové výšky.

Po uhašení požáru bude podle Haida nutné celou halu vyklidit. Hasiči u toho budou asistovat.

Hořelo ve firmě, která nakládá s odpady

Podle mediálního zástupce Zetoru Miroslava Tomana požár vypukl mimo výrobní prostory firmy. "Jde o místo, které má v areálu pronajaté společnost .A.S.A. Nikdo nebyl zraněn," uvedl Toman. Firma .A.S.A. se zabývá nakládáním s odpady.

Výši škody ani příčinu požáru zatím hasiči nezveřejnili, podle Haida mohlo jít o samovznícení materiálu. Na okolní stavby se plameny nerozšířily. Z části skladu vynášeli hasiči pneumatiky.

Původně hasiči uváděli, že v budově jsou pelety, tedy granulované dřevěné palivo. Později informaci upřesnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám