Hlavní obsah

Odsouzený za znásilnění se chce ukrýt na psychiatrii

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Před pětiletým trestem vězení se snaží Oldřich Plšek z Brna (40) ukrýt v psychiatrické léčebně. Koncem května ho soud pravomocně odsoudil za znásilnění 14leté dívky. Plšek se považuje za nevinného a je ochoten se bránit nástupu výkonu trestu jakýmikoliv prostředky - i násilím.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

"Je to pro mě jediná šance, jak nejít do vězení a současně si připravovat dovolání k Nejvyššímu soudu nebo k Ústavnímu soudu. Do té doby musím na psychiatrii. Buďto jsem blázen, a tak tam patřím, anebo to bude čas, abych se připravil na mimořádný opravný prostředek," nikterak nezakrýval své plány Plšek.

Proti rozhodnutí soudu se chce postavit za každou cenu. "Možná si opatřím pistoli a budu se bránit. Vždyť já jsem nic neudělal, a přesto mě odsoudili. Jméno skutečného pachatele prozradím jedině až u Nejvyššího soudu," dodal Plšek s tím, že jinak by mu mohl údajný pachatel ublížit.

Léčit se může i ve vězení

Plšek byl odsouzený za to, že v březnu 2002 ve svém bytě opil a poté znásilnil 14letou školačku. Sám tvrdí, že ji vzal k sobě, když ji na ulici bili nějací výrostci a on jí chtěl pomoci.

"Důkazy nejsou sice jednoznačné, ale všechno ukazuje na vinu obžalovaného. Je tu řada nezodpovězených otázek, ty se však netýkají skutku samotného, ale jen detailů kolem," uvedl předseda senátu Daniel Plšek, který má s odsouzeným jen shodou náhod stejné příjmení.

Psychologové a sexuologové během procesu uvedli, že obžalovaný Plšek je osobou se sklony k narcismu a neuznává mravní hodnoty společnosti.

Podle státní zástupkyně Vladimíry Novotné však vězeňská služba disponuje kvalitním lékařským zázemím, které může řadu nemocných pacientů léčit v rámci výkonu trestu.

Související články

Za znásilnění školačky odsouzen k 5 rokům

Výhružky soudcům Krajského soudu v Brně provázely ve středu vynášení rozsudku nad Oldřichem Plškem z Brna, který dostal pět let vězení za znásilnění 14leté...

Výběr článků

Načítám