Hlavní obsah

Za znásilnění školačky odsouzen k 5 rokům

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Výhružky soudcům Krajského soudu v Brně provázely ve středu vynášení rozsudku nad Oldřichem Plškem z Brna, který dostal pět let vězení za znásilnění 14leté školačky. Dívku podle verdiktu zneužil před dvěma lety ve svém brněnském bytě.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Obžalovaný se neudržel, a přestože mu již dopoledne soud za vyrušování udělil pětitisícovou pokutu, v obviňování senátu pokračoval.

"Nedáte mi pořádně prostor, abych se k rozsudku vyjádřil. Já z toho ještě udělám ostudu, že se z toho zblázníte," křičel obžalovaný, načež ho předseda senátu Daniel Plšek (shoda jmen je náhodná) vykázal ze soudní síně.

"Důkazy sice nejsou jednoznačné, ale všechno ukazuje na vinu obžalovaného. Poškozená po celou dobu u soudu i v přípravném řízení vypovídala stejně. Je tu řada nezodpovězených otázek, ty se však netýkají skutku samotného, ale jen detailů kolem. Provedené důkazy soud přesvědčily, že obžalovaný dívku nejprve opil a pak znásilnil, ač věděl, že jí ještě není 15 let," uvedl v odůvodnění předseda senátu.

Byl už čtyřikrát odsouzený

Neuvěřil tak verzi obžalovaného, že se dívka u něj v bytě ukryla před pronásledováním jakýchsi mladíků. "Pustil jsem ji do bytu, abych ji ochránil. Já jsem jí víno nedal a nevím, kdo to byl. Pak jsem ji opilou vyhodil, mně by taková mladá nevzrušila. Dnes toho lituji, prostě za dobrotu na žebrotu," tvrdil Plšek.

Znalci z oboru psychologie a sexuologie o jeho osobě řekli, že má sklony k narcismu, neuznává mravní hodnoty společnosti a jeho resocializace je málo pravděpodobná.

Plšek měl problémy se zákonem už v 80. letech minulého století, kdy byl čtyřikrát soudně trestaný za krádež, výtržnictví a nedovolené držení drog. Vždy však dostal podmínku buď se osvědčil, nebo podléhal amnestii prezidenta republiky. Rozsudek není pravomocný, protože si obě strany ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám