Hlavní obsah

Odsouzený v případě ukradené Marilyn Monroe žádá obnovu procesu

– Praha
Novinky, bad

Osmatřicetiletý Josef Hort, jeden ze tří odsouzených v případě ukradeného mobiliáře k výstavě o Marilyn Monroe, se zatím obnovy svého procesu nedočká. Městský soud v Praze, ke kterému Hort svou žádost podal, podle soudce Tomáše Kubovce vyčká, až jak Nejvyšší soud rozhodne o dovoláních všech tří obžalovaných.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený Josef Hort žádal u městského soudu o obnovu řízeníVideo: Novinky

 
Článek

Hort se snaží domoci znovuprojednání svého případu, protože prý při předchozích hlavních líčeních nemluvil pravdu a vypovídal tak, jak jej instruoval jeden ze svědků. Podle Horta je právě tento muž jedním z hlavních pachatelů. Hortovi navíc zařídil první dva právní zástupce, které mu prý i platil. Předvolaný svědek se nicméně z úterního jednání omluvil.

Soud proto znovu vyslechl Horta. Ten se, stejně jako při předchozích líčeních, hájil tím, že o ničem nevěděl. „Zařídil jsem sklady, měl jsem informace ke skladování, o ničem jiném jsem nevěděl. Já jsem byl jenom skladník,“ prohlásil Hort. „Nemůžu jít do vězení za něco, za co nenesu odpovědnost,“ dodal plačky.

Soudce Tomáš Kubovec trochu zapochyboval o tom, že Hort o ničem nevěděl. Odsouzený totiž chvíli předtím uvedl, že dostal v rámci žalovaného jednání „konspirativní“ telefon, kde bylo předem uloženo několik čísel pod vymyšlenými jmény, což měly údajně být kontaktní osoby.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Eugen Čerge a Milan Kožina (v bílé košili v pozadí)

Na samém začátku jednání Hort také upozornil předsedu soudního senátu Tomáše Kubovce, že se v přihlížející veřejnosti nachází osoba, o které má důvodné podezření, že by předvolaného svědka mohla instruovat o tom, jak vypovídat. Vzhledem k tomu, že se veřejnost skládala z pěti novinářů a jedné soudní asistentky, všichni s napětím čekali, na koho Hort ukáže.

Ukázal na mladou dívku, která ovšem uvedla, že je novinářka z České tiskové kanceláře a určitě nemá v plánu ovlivňovat nějaké svědky, což se setkalo s všeobecným veselím, jen Hort byl poněkud zmatený a reagoval nechápavým „Aha...“.

Počká se na Nejvyšší soud

Jednání bylo nicméně odročeno na začátek dubna, především proto, že si Hort, stejně jako jeho spoluodsouzení Eugen Čerge a Milan Kožina, podal dovolání k Nejvyššímu soudu proti zářijovému rozsudku Vrchního soudu v Praze. Hort si má za podvod odsedět šest let ve vězení, Kožina o rok více a Čerge čtyři roky. Městský soud tedy rozhodne o Hortově žádosti o obnovu procesu až podle toho, jak dopadnou dovolání.

Krásná a božská Monroe

Část expozice výstavy Marilyn v hodnotě 1,66 miliónu korun se ztratila 21. května 2013. Jednalo se mimo jiné o diář herečky, vějíř s ptačím peřím, černé síťované punčocháče, prostěradlo, časopis Playboy, pohovku fuchsiové barvy či pozvánku na narozeniny amerického prezidenta Johna F. Kennedyho.

Podle policie si muži vytipovali několik kamiónů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které jely z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamión označený jednou z velkých módních značek.

O tři měsíce později policie zajistila některé z předmětů a technické vybavení výstavy, ztracené fotografie a další exponáty se ale nenašly. Výstava nakonec i přes tyto problémy proběhla, navštívilo ji přes 50 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám