Hlavní obsah

Odsouzený podnikatel Zadeh nedostane miliony za vazbu, rozhodl Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podnikatel Shahram Zadeh, odsouzený za obří daňový únik a ovlivňování svědků na devět let do vězení, neuspěl se svou snahou získat od státu 2,8 milionu korun za dobu, kterou strávil ve vazbě. Justice mu odmítla satisfakci přiznat, neboť v době podání žaloby ještě nebyla daňová kauza u konce. Zadehovu stížnost nyní jako zjevně neopodstatněnou smetl ze stolu také Ústavní soud (ÚS), který verdikt v úterý zveřejnil ve své databázi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh.

Článek

O své vazbě podnikatel už dříve mluvil jako o „protiprávním dvouletém únosu“. Ve své stížnosti tvrdil, že od počátku nebylo žádné důvodné podezření pro trestný čin. „Zbavení osobní svobody nespočívalo na žádných relevantních a dostatečných důvodech, vyšetřující orgány nepostupovaly s náležitou péčí, soudy opakovaně odmítaly přijmout návrhy na nahrazení vazby jinými opatřeními a jejich rozhodnutí o dalším trvání vazby nebyla opakovaně odůvodněna,“ stěžoval si Zadeh.

Rekordní kauce. Soud zabavil 150 milionů odsouzeného podnikatele Zadeha

Krimi

Senát se soudcem Jiřím Zemánkem ale dospěl k závěru, že stížnosti nelze vyhovět. „ÚS poté, co posoudil argumenty stěžovatele a konfrontoval je s obsahem napadených rozhodnutí, pochybení dosahující ústavněprávní roviny neshledal,“ stojí v rozhodnutí.

Zadeh skončil ve vazbě v roce 2014 v případu miliardových daňových úniků při dovozu pohonných hmot. Na svobodu se dostal díky rekordní kauci 150 milionů korun. Jenže brzy skončil ve vazbě znovu, tentokrát kvůli obvinění z ovlivňování svědků. Za to pak dostal osm let vězení, v daňové kauze se dohodl se státním zástupcem na souhrnném devítiletém trestu.

O kauci přišel loni na podzim, soud ji zabavil ve prospěch státu. Sám Zadeh se dostal loni na svobodu po podmínečném propuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám