Hlavní obsah

Odmítnutí amnestie může úřednici přijít na dva milióny

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší úřednice Komerční banky (KB) Eva Žižková před rokem odmítla, aby bylo v důsledku amnestie zastaveno její stíhání z úvěrového podvodu. To ji teď může přijít draho, a to doslova. Městský soud v Praze ji sice nemohl potrestat, nepravomocně jí ale uložil, aby na náhradě škody zaplatila dva milióny korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena podle svých slov o svém rozhodnutí trvat na projednání kauzy přes prezidentský pardon nepochybuje. „Nelituji ničeho, protože za spravedlnost bojuji dál. Možná že kdyby mě soud uznal nevinnou, tak by se veřejnost nedozvěděla, jak vše bylo zmanipulované,“ sdělila Právu Žižková.

Je již 12 let stíhána za podíl na stamiliónových úvěrových podvodech ve prospěch firem kolem expředsedy fotbalového svazu Františka Chvalovského z konce 90. let. Obžaloba celkovou škodu banky vyčíslila na téměř 1,5 miliardy korun. Žižková, která v bance pracovala jako vedoucí jednoho z oddělení, vinu popírá.

Městský soud v minulosti, ještě před amnestií, uznal Žižkovou dvakrát vinnou z úvěrových podvodů, od jejího potrestání ale v obou případech upustil. Podobně jako v případě jejích kolegů totiž dospěl k závěru, že úředníci jen plnili, co od nich očekávalo představenstvo banky, a z miliardové škody neměli žádný prospěch.

Podali odvolání

Ještě než kauza dospěla k pravomocnému rozuzlení, přišla loňská amnestie prezidenta Klause, která stíhání všech pěti obžalovaných zastavila.

Žižková a její někdejší nadřízená Jiřina Kaplanová, která byla předtím jako jediná nepravomocně potrestána podmínkou, ale amnestii odmítly. Trvaly na tom, že se ničeho nedopustily. Soudy tak pokračovaly v projednávání kauzy, ženám ale již nehrozil žádný trest.

Pražský městský soud tak podle své mluvčí Markéty Puci koncem loňského listopadu vynesl nový verdikt, kterým uznal Žižkovou opět vinnou z úvěrového podvodu, a na konto toho rozhodl i o náhradě škody. Případem se ale bude zabývat ještě odvolací Vrchní soud v Praze.

„Samozřejmě jsme hned podali odvolání, které připravujeme s mým advokátem,“ uvedla Žižková. Podle mluvčí Puci se odvolal i státní zástupce, který má výhrady k použité právní kvalifikaci.

Verdikt se ovšem netýkal Kaplanové. Trestní senát podle Puci musel její stíhání přerušit kvůli tomu, že vážně onemocněla.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici.

Kontroverzní článek II amnestie zastavil stíhání i v hlavní části kauzy, v níž čelili obžalobě Chvalovský a spol. Pouze jeden ze skupiny obžalovaných, podnikatel Zdeněk Mezera, podobně jako Kaplanová a Žižková, prezidentský pardon odmítl. Jeho skutky se tak soud stále zabývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám