Hlavní obsah

Nutná obrana, řekl soud k zabití mladíka na faře. Jeho kamarádovi dal devět let

Na devět let poslal ve středu za mříže senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Miroslava Vepřeka (26) za to, že v roce 2019 na faře v Chudobíně na Olomoucku zabil kamaráda. Šlo již o čtvrtý rozsudek, který tento soud v kauze vynesl. Naposledy ho potrestal 17 lety vězení. Rozsudek není pravomocný. Vepřek i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání.

Miroslav Vepřek u olomouckého krajského soudu.Video: Právo

 
Článek

Případ dvakrát na začátek vrátil Nejvyšší soud. Dosud netrestaný mladík se k činu doznal, soudy se ale nemohly shodnout na právní kvalifikaci, od které se odvíjí výše trestu, zda jde o zabití, či vraždu. Za zabití mu hrozilo tři až deset let, za vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem 15 až 20 let.

„Obžalovaný jednal v nutné obraně poté, co ho poškozený napadl. Šlo mu tedy o život, a tudíž se měl právo bránit tak, aby o něj nepřišel. To bylo jednoznačně prokázáno, což je pro naše rozhodnutí zásadní,“ vysvětlil verdikt předseda senátu Martin Lýsek.

Tragédie se stala v dubnu 2019. Muž, který byl obětí, na faře v minulosti bydlel. Jeho smrti předcházela potyčka. Na Vepřeka, který byl stejně jako jeho kamarád pod vlivem pervitinu, však zaútočil jako první nožem a krbovou lopatkou právě poškozený. Obžalovaný vzápětí uchopil také nůž a kamaráda opakovaně bodl. Poté ho umlátil pohrabáčem. Tím mu zasadil nejméně 12 ran do hlavy. Několik, jak vyplynulo u soudu, i na schodišti na půdu, kam ho z pokoje odtáhl.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Vepřek u olomouckého krajského soudu.

„Poté, co na obranu použil nůž, měl s ní skončit a ne pokračovat pohrabáčem. Neexistuje však objektivní důkaz o tom, jakou dobu byl ve stavu strachu, rozrušení, kolik ran pohrabáčem mu zasadil v pokoji, kde konflikt vznikl, a kolik na schodišti. Znalec nedokázal jednoznačně určit ani to, jak dlouhá byla prodleva mezi jednotlivými útoky. Proto jsme museli rozhodnout v souladu s pokynem Nejvyššího soudu ve prospěch obžalovaného,“ uvedl Lýsek.

Olomoucký krajský soud se případem zabýval od prosince 2019. V lednu 2020 Vepřekovi uložil za zabití 9,5 roku. Vrchní soud ale kvalifikaci změnil na vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem a trest muži zvýšil na 17,5 roku. Případ však vrátil na počátek Nejvyšší soud.

Předloni v únoru krajský soud opět označil násilnou smrt muže za zabití a obžalovanému za to uložil trest devět let vězení. Vrchní soud v neveřejném zasedání případ krajskému soudu vrátil zpět s tím, že skutkový děj neodpovídal důkazům ve spise. Po doplnění dokazování výslechem znalců soud předloni v srpnu vynesl třetí odsuzující rozsudek, kdy muže poslal za vraždu na 17 let do vězení, a předloni v listopadu jeho rozhodnutí posvětil i vrchní soud. Nejvyšší soud pak do případu zasáhl podruhé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám