Hlavní obsah

Obžalované za podvod při opravě kolejí v Liberci soud osvobodil

ČTK, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Dva muže a ženu obžalované za údajný téměř čtyřmiliónový podvod při dodávkách nábytku na rekonstruované koleje v Liberci v pátek liberecký okresní soud zprostil viny. Postup, kdy univerzita zaplatila nedodaný nábytek a stavební firma provedla jiné dodatečné práce, byl podle soudu nesprávný. Nešlo ale o trestný čin. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce Petr Hořín se na místě odvolal.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Na snímku ze začátku hlavního líčení sedí na lavici obžalovaných (zleva) Zdeněk Kračmar, Petr Patrman a Jindřiška Máchová.

Článek

V případu byla obžalována Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman ze společnosti Investing CZ, která prováděla stavební dozor, a ředitel Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Jednali prý ve shodě a umožnili, že univerzita ze státní dotace nedodaný nábytek proplatila.

"Není zjistitelná škoda. Nedává racionální smysl obohacovat společnost X, aniž by z toho někdo z obžalovaných něco měl. V případě obohacení zhotovitele neměl snad s výjimkou Máchové nikdo z nich přístup k účtu, ze kterého by mohli čerpat peníze,“ řekl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Richard Skýba.

Univerzita se poškozená necítí a k řízení se nepřipojila. "Dohledat škodu v podstatě nelze," dodal soudce.

Ani jeden z obžalovaných se vyhlášení osobně neúčastnil. Jejich advokáti se práva na odvolání vzdali. Obžalovaní od počátku vinu odmítali a tvrdili, že nešlo o podvod, ale účetní operaci, byť nestandardní. Státní zástupce pro všechny tři žádal nepodmíněný čtyřletý trest vězení.

Univerzitní areál se opravoval před lyžařským mistrovstvím světa v roce 2009. Tehdy v něm byly ubytovány sportovní týmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám