Hlavní obsah

Obžalobu psychiatra Cimického ze znásilnění soud dál projednává neveřejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při hlavním líčení s psychiatrem Janem Cimickým obžalovaným ze znásilnění pacientek pokračoval v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 s výslechy svědků. Stejně jako u předchozích jednání soud rozhodl o vyloučení veřejnosti. Sám obžalovaný se již dříve z jednání omluvil, na místě ho zastupuje advokát.

Jan Cimický u soudu 4. ledna 2024Video: Novinky

 
Článek

Původně měl soud v plánu výslech znalce, ten se ale omluvil, že nemohl dorazit. Soudce Petr Novák u dalších svědků vyloučil vzhledem k citlivosti případu ve vztahu k ochraně obětí uvedených v obžalobě z hlavního líčení veřejnost.

Cimický je obžalován z celkem 39 skutků, konkrétně pětatřiceti případů vydírání se sexuálním podtextem a čtyř případů znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby se jich dopustil v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019.

Obžalovaný psychiatr již dříve soudu řekl, že se necítí být vinen, přičemž odmítl dohodu o vině a trestu. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Případ začala policie řešit a první obvinění padlo v roce 2021, kdy herečka a zpěvačka Jana Fabiánová na sociální síti uvedla, že ji Cimický v minulosti sexuálně napadl. Reagovala tak podle médií na informaci, že by měl lékař od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana obdržet státní vyznamenání.

Následně se začaly ozývat se svými zkušenostmi s Cimickým i další ženy.

„Nikdy si na nic nikdo nestěžoval.“ V Cimického kauze soud vyslechl zdravotní sestru

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám