Hlavní obsah

Obžaloba: Policista od viníků nehody vybíral vyšší pokuty, než oficiálně vykazoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský soud začal v úterý projednávat případ dopravního policisty Víta Heřmana, který si měl nechávat část peněz z vybraných pokut. Podle obžaloby šlo o tři drobné dopravní nehody v průběhu loňského léta, které 28letý podpraporčík řešil na místě.

Obžalovaný policista Vít Heřman před soudemVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

„Ve všech případech uložil na místě viníkovi nehody vyšší pokutu, než následně zapsal do pokutového bloku,“ uvedl státní zástupce Roman Šustáček.

Konkrétně měl Heřman vybrat od každého provinilce 2000 korun a vykázat jen 500 korun.

„Necítím se být vinen. Neměl jsem ani žádný důvod se obohacovat. Mám slušnou výplatu, netíží mě žádné dluhy ani exekuce,“ prohlásil obžalovaný policista, který je od loňského října postaven mimo službu a pobírá 60 procent platu.

Peníze měl vrátit

Poškození tvrdí, že si od nich Heřman vzal vyšší částku, než byla uvedena v pokutovém bloku.

„Neumím si to vysvětlit. Viníky jsem poučil, že mohou za přestupek dostat pokutu až do výše 2000 korun. Ve všech případech jsem jim sdělil, že to můžeme vyřešit na místě za sankci 500 korun. S tím souhlasili,“ prohlásil policista.

„Vypsal jsem jim bloky, potvrzení o vyřešení dopravní nehody a euroformulář. Pak jsem od nich převzal vyšší bankovky a vrátil jim zpět peníze společně s vyplněnými papíry a doklady,“ dodal.

Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Policista si podle inspekce nechával část pokut od řidičů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám