Hlavní obsah

Obžaloba Pelty kvůli sportovním dotacím míří k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po více než dvou letech od obvinění pětice podezřelých podalo Vrchní státní zastupitelství obžalobu v kauze rozdělování sportovních dotací. Mezi obviněnými je bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta nebo právník a šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. Případ dostal na stůl Městský soud v Praze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Pelta

Článek

Informaci o podání obžaloby, se kterou v pondělí přišla Česká televize, potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Podle ní míří obžaloba na pět lidí a dvě právnické osoby.

Z dřívějších informací médií vyplývá, že mezi obžalovanými jsou kromě Pelty a Jansty ještě bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, někdejší vysoký úředník ministerstva Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Obžalovanými společnostmi mají být FAČR a ČUS.

Soud osvobodil Syneckého v kauze vyzrazení odposlechu Peltovi

Krimi

Obvinění podle kriminalistů nezákonně ovlivňovali rozdělování ministerských peněz určených na činnost sportovních organizací, a dopustili se tak zneužití pravomoci, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku. Všichni stíhaní vinu odmítají.

Policie v případu zadržela podezřelé v květnu 2017, Pelta kvůli vyšetřování strávil zhruba měsíc ve vazbě, Kratochvílová o měsíc déle.

Soudkyně Mašínová přiznala poměr s Peltou, soud jí snížil plat o třetinu

Domácí

Policie podezřelé v kauze viní z toho, že se domlouvali na rozdělování investičních dotací do českého sportu. Kvůli případu v minulosti rovněž rezignovala šéfka ministerstva školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Reklama

Související články

Znalec policie zpochybnil důkazy proti Janstovi

Právník a zároveň šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta (56) minulý týden vůbec poprvé od loňského červencového obvinění vypovídal na policii. Jansta...

Výběr článků

Načítám