Hlavní obsah

Obžaloba exšéfa ŘSD Brunclíka kvůli billboardům se týká smluv s firmou News Outdoor Czech Republic

Právo, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podalo obžalobu na někdejšího šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfreda Brunclíka a úředníka Tomáše Jílka kvůli údajně nevýhodným smlouvám na pronájem billboardů u dálnic. Na vývoj ve vyšetřování v úterý upozornila Česká televize. Jak již dříve uvedlo Právo, smlouvy se týkaly firmy News Outdoor Czech Republic.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý šéf ŘSD Alfred Brunclík na fotografii z roku 2010

Článek

Podle vyšetřovatelů oba uzavřeli sérii pěti nevýhodných smluv v roce 2010 s News Outdoor, která se zabývá venkovní reklamou a na trhu působí od roku 2002.

„Obžalovaným je kladeno za vinu, že za státní příspěvkovou organizaci ŘSD měli sjednat nevýhodné pronájmy reklamních ploch kolem dálnic a rychlostních silnic, v důsledku čehož tak uvedené organizaci mohla být způsobena škoda ve výši přesahující částku 250 miliónů korun,“ řekl televizi státní zástupce Tomáš Černý z VSZ.

Nájemné za plochu pro reklamu bylo podle policie výrazně levnější. Jílek coby tehdejší ředitel personálně-správního úseku ŘSD uzavřel s pověřením Brunclíka rovněž v roce 2010 dalších devět smluv.

„Podle závěrů kriminalistů měla být výše nájemného nižší o přibližně 101,5 miliónu korun,“ řekl k případu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Policie navrhla dvojici obžalovat už v říjnu 2014, případ ale tehdy vrátilo státní zastupitelství kriminalistům k dopracování. Brunclík už dříve označil pro Právo své obvinění za absurdní. Sjednaná cena prý byla sice o 40 procent nižší než ta, kterou určoval vnitřní předpis, rovněž ale podle něj o 40 procent vyšší než původní.

Reklama

Výběr článků

Načítám