Hlavní obsah

OBRAZEM: Tajnému závodu policisté nezabránili

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kvílení gum a brzd se olzývalo v noci ze čtvrtka na pátek z lesa za Popůvkami u Brna poblíž Masarykova okruhu, kde se konal tajný tuningový závod, kterého se účastnila zhruba tisícovka diváků a závodilo asi 60 upravených aut na otevřené komunikaci za Popůvkami u Brna.

Foto: archiv MDZ

Baťa Tomáš, živý

Článek

Brno a okolí se totiž stalo místem, které si milovníci tajného tuningu z ČR, Slovenka, Rakouska a Německa ke svým závodům vybrali. Vedení brněnské policie se rozhodlo s tímto novým adrenalinovým sportem bojovat, protože závodníci jezdí na veřejných silnicích o mohou ohrozit ostatní chodce či motoristy. Důslednou kontrolou míst srazu a účastníků se však podařilo závodníky vytlačit z města na silnice v okolí Brna, kde se závody v noci konaly.

:. Startér pouští na trať dva motocyklisty

Mimo Brno už policie nemá dostatek prostředků a sil, aby dokázala těmto závodům zabránit. Stejně tomu bylo v noci na pátek, kdy jediná policejní hlídka z ředitelství pro Brno - venkov projela kolem závodníků a po chvíli zase zmizela, aniž by byla schopná cokoliv udělat.

Jediná hlídka nezmohla nic

 "My jsme se o závodech dověděli a poslali jsme tam hlídku, která vše monitorovala. Nebylo v silách jedné posádky zabránit závodům, kterých se účastnilo tak velké množství lidí. Do budoucna plánujeme opatření, aby se nic podobného na veřejné komunikaci neodehrálo," sdělila Právu mluvčí policie pro Brno - venkov Věra Uhrová.

:. Trabant chrlící oheň z výfuku

Akce začala kolem 19. hodiny u Ústředního hřbitova v Brně, kam se sjelo asi 140 majitelů silných aut a motocyklů, kteří hned narazili na policejní kontroly. Řidiči a jejich fanoušci proto nezávodili a spíš celému okolí předváděli upravené stroje a ukazovali kousky, které umí. Mimo silných strojů se tu představily i dva vozy Trabant, které k pobavení několika set diváků chrlily plameny ze svých výfuků.

:. Policejní hlídka projíždí mezi diváky

"Tuto akci jsme vyřešili tím, že jsme se důkladně podívali na technický stav těchto aut. Sedm řidičů za špatný stav svých vozů dostalo pokutu v celkové výši 5 tisíc korun. Další dva motoristy čeká přestupkové řízení," potvrdil mluvčí brněnské policie Mojmír Popp a dodal, že navíc dalším motoristům hlídky zkontrolovaly doklady a udělaly kontrolu požití alkoholu před jízdou.

Místo domů na start závodu

Po tomto opatření se začali účastníci akce rozjíždět, ale nejeli domů, nýbrž odjížděli na smluvené místo za Brno, o kterém policisté z ředitelství pro Brno - venkov nevěděli. Tady se na veřejné silnici poblíž Masarykova okruhu sešlo asi tisíc diváků a zhruba 300 aut. Po chvíli se strhl organizovaný stíhací závod, do kterého se zapojilo asi 60 aut, která mezi sebou závodila po celé komunikaci v délce zhruba 400 metrů.

:. Závod může začít

Účastníci závodů měli z policejní hlídky, která se přijela asi po 20 minutách podívat, legraci a těšilo je, že mohou strážce zákona, kteří nemají prostředky k zabránění závodů, dráždit. Pro mnohé to je adrenalinový zážitek, který se do ČR dostává ze zahraničí. Závody měly dokonalou organizaci a trvaly víc jak hodinu. "Máme zajištěné obě strany silnice, aby nikdo nejel proti nám a aby posádky vyjely, až se vrátí předchozí soutěžní dvojice zpět do cíle," řekl Právu jeden z organizátorů akce, který si kvůli nebezpečí stíhání nepřál zveřejnit jméno.

"V podstatě je to pro nás adrenalinový zážitek, kdy se snažíme vzájemně měřit síly mezi sebou o to, kdo má lépe našlapané auto. Vůbec nejde o celkové prvenství, ale o prestiž mezi sebou," dodal.

Závody budou pokračovat

Policisté však tyto závody na otevřených komunikacích, kdy se dvojice řidičů na krátké trati snaží porazit jeden druhého, vidí neradi. Jde tu totiž nejen o život závodníků, ale i náhodných lidí či diváků a srážka v tak veliké rychlosti končí smrtí. "Nedovolíme jim z Brna udělat závodiště a uděláme vše, abychom jim v tom zabránili. Nikdo nebude ohrožovat životy lidí," řekl brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk.

Přes všechna opatření policie nebyl tento tajný závod poslední a v brzké době se v Brně sjedou další závodníci, kteří u hřbitova jen podráždí dopravní policisty a pak vyrazí na smluvené místo. "Některé termíny jsou pravidelné a některé si domlouváme aktuálně mobilním telefonem mezi sebou nebo přes internet. Jde to rychle a navíc, většina z nás dělá v servisech, takže propojení je v pohodě," dodal Javorský.

V červnu policie nasadila desítky mužů, když se na internetu objevila zpráva, že se bude konat tajný závod pod názvem Dělová koule. Ten se měl jet na trase Praha - Strakonice. Policisté však nakonec nezaznamenali žádný pokus uskutečnit ho v plánovaném termínu. [celá zpráva]

Více fotografií najdete v galerii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám