Hlavní obsah

Obral seniora, vzal mu heru a vejce. Dostal 6 let

Hodně zklamaný musel být lupič, který se vypravil na lup do rodinného domu na Břeclavsku. S kumpánem v noci vtrhl k překvapenému seniorovi, nešťastníka zbil a prohledal mu dům. Lup činil 1500 korun, 15 kusů tuku Hera, 60 vajec a pět kilo mraženého kuřecího a vepřového masa. Útočníkovi taková kořist vynesla šest let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K přepadení došlo v polovině července 2020. Jeden z lupičů zaklepal po půlnoci na okno seniorovy ložnice. Na otázku, kdo to je, odpověděl lupič „já“, načež senior odešel ke vstupním dveřím a otevřel je v domnění, že na něj ťuká jeho vnuk.

„Obžalovaný do poškozeného strčil dveřmi, v důsledku čehož poškozený upadl na břicho, obličejem k zemi, obžalovaný na něj skočil, kopal ho především do horní poloviny těla a křičel, aby mu dal peníze,“ stojí v usnesení brněnského krajského soudu z poloviny října, které má Právo k dispozici. Útočníkův kumpán se žádného násilí nedopustil a celému jednání jen přihlížel.

Přepadený muž pak pod nátlakem vytáhl ze své skrýše peněženku, v níž měl 1500 korun.

Patnáct stovek ale lupičům nestačilo. Prohledali dům a z lednice vytáhli vejce a tuk, z mrazáku pak maso, vše soudem ohodnoceno na 830 korun. Senior utrpěl odřeniny a zhmoždění hrudníku. Násilníka potrestal nejprve Okresní soud v Břeclavi šesti lety, přičemž mu k loupeži a porušování domovní svobody přičetl i předchozí odsouzení za maření úředního rozhodnutí a vykázání.

Muž se ale s trestem odmítl smířit a podal odvolání, v němž tvrdil, že je nevinný. Druhý z útočníků odvolání nepodal, proto se o jeho trestu usnesení odvolacího soudu nezmiňuje.

Lupič přepadl seniora, když si odemykal svůj byt

Krimi

V odvolání se lupič vymezoval právě vůči svému pomocníkovi, který jej usvědčil, rozporoval stopy DNA a také tvrdil, že jeho náramek nalezený na místě činu mu předtím někdo ukradl a stejný darebák se pak prý dopustil projednávaného přepadení.

„Obžalovaný popírá, že se na místě činu nacházel v inkriminovanou dobu, neboť již několik hodin před skutkem šel domů, když mu bylo nevolno. K danému jednání neměl žádný motiv, poškozeného neznal, nemohl vědět, co nebo kdo se v domě nachází,“ stálo v odvolání.

Lupič pak dodal, že i kdyby se činu dopustil, trest se mu zdá nepřiměřený, byl prý proveden zjevně amatérsky a pachatelé se ani nenamáhali zamést stopy.

Odvolací senát se soudkyní zpravodajkou Lenkou Králíkovou ale žádnou chybu v odsuzujícím rozsudku nenašel s tím, že lupičova obhajoba zůstala ve světle všech ostatních důkazů zcela osamocena.

„Na straně obžalovaného nelze zohlednit polehčující okolnost, neboť žádná nebyla shledána. Byl již v minulosti opakovaně odsouzen, a to i k nepodmíněným trestům. Obžalovaný je osobou s výraznými sklony k páchání trestné činnosti, která již není toliko majetkového, ale i násilného charakteru, a závažnost jím páchané trestné činnosti tak graduje. Nelze-li od trestu očekávat výchovnou funkci, musí nastoupit funkce represivní,“ zhodnotil odvolací senát. Verdikt je pravomocný.

Polka propustila muže za homofobní výroky, čelila stíhání za diskriminaci. Soud ji osvobodil

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám