Hlavní obsah

Obnova řízení v kauze brutální vraždy seniora ze Slopného je stále nejistá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případnou obnovu řízení v mediálně přetřásané kauze vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku ze září 2011 stále prověřuje senát Krajského soudu ve Zlíně. Za vraždu už v roce 2014 padly dva vysoké tresty, Maroš Straňák ze Slovenska a David Šimon ze Slovácka byli odsouzeni k 24,5, respektive k 20,5 roku vězení. Oba si už přes deset let odpykávají tresty. Od počátku však tvrdí, že jsou nevinní.

Krajský soud ve Zlíně řeší případnou obnovu řízení v kauze vraždy seniora ve Slopném.Video: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Ve čtvrtek soud zkoumal důvodnost předčasného propuštění z vězení jednoho z klíčových svědků, Straňákova dřívějšího spoluvězně Milana Rakaše. Ten se v minulosti přihlásil policii a státnímu zastupitelství, že se mu v cele Straňák k účasti na loupežném přepadení, které skončilo ubitím sedmasedmdesátiletého seniora, doznal. Straňák však opakovaně říká, že Rakaš lže.

Předseda senátu Pavel Dvorský při hlavním líčení přečetl několik stran z dozorového spisu státního zastupitelství, ve kterém tehdejší dozorující státní zástupce Leo Foltýn domlouvá případné úlevy v trestu pro Straňákova spoluvězně Milana Rakaše.

„Za mne byl ten výtah nejpodstatnější. Ale v každém případě bychom rádi viděli celý spis dozorového státního zastupitelství, který je velmi rozsáhlý. Dosud se se spisem seznámil jen předseda senátu a pro soud z něj vybral jen asi dvacet listin. Pro zachování řádného procesu je ale nezbytné, jestliže soudní senát připustil důkazy ze stran tohoto spisu, abychom do něj mohli také nahlédnout a prozkoumat ho,“ poznamenal Šimonův obhájce Robert Cholenský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Maroš Straňák (vlevo) a David Šimon odsouzení již dříve za vraždu seniora ve Slopném na Zlínsku.

Líčení zabývající se případnou obnovou řízení je neobvykle dlouhé, zabralo dosud tři dny. A soudní senát rozhodl, že dá na obhájce obou odsouzených a bude se zabývat dalšími důkazy.

„Soud si nyní v mezidobí vyžádá důkazy, které jsme navrhovali. Jde o dokumenty z věznic, ve kterých by mohly být podstatné okolnosti pro toto trestní řízení,“ sdělil Cholenský. Předvoláni by měli být příště i tři spoluvězni Straňáka a Rakaše. „Opakovaně byli slyšeni už dva spoluvězni Maroše Straňáka, bratranci Milan a Ludvík Rakašovi. Je ale namístě vyslechnout i další svědky,“ podotkl Cholenský.

Obhájce kritizuje i metodu pachové identifikace

O znovuotevření soudního procesu žádá dvojice Straňák a Šimon opakovaně už několik let. Odsouzeni byli na základě řetězce nepřímých důkazů, hlavními byly pachové stopy nalezené na místě činu a těle zavražděného a svědectví Straňákových spoluvězňů Milana Rakaše a Ludvíka Rakaše (nyní Mencla).

Podání nynějšího návrhu na obnovu řízení odůvodnil Straňákův obhájce Josef Bartončík tím, že se obhajobě dostal do rukou materiál od novinářek serveru Seznam Zprávy Adély Jelínkové a Christine Havranové, které zpochybnily hodnověrnost tehdejších bratranců Rakašových. Cholenský navíc opět kritizoval metodu pachové identifikace, která přispěla k odsouzení obou mužů. Zmínil též, že obvinění od začátku uváděli, že se v době vraždy neznali.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Krajský soud ve Zlíně řeší případnou obnovu řízení v kauze vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku.

Podle dosud pravomocného rozsudku oba pachatelé napadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora surově bili po celém těle, škrtili ho a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl. Pachatelé si z domu odnesli asi 3000 korun a šperky za 14 000 korun. Případ měl komplikovaný vývoj. Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevily se nové důkazy právě v podobě výpovědí spoluvězňů, kteří tvrdili, že se jim Straňák ve vazbě svěřil.

Soud rozhoduje, jestli znovu otevře případ brutální vraždy ve Slopném

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám