Hlavní obsah

Oběti požáru v Brně marně v dýmu hledaly cestu ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Osm lidí, kteří v noci na čtvrtek nepřežili požár na pozemku se stavebními buňkami v Brně, se v místě nacházelo neoprávněně. Uvedla to policie na základě prvotního ohledání požářiště. Objekt, který využívají bezdomovci k přespání, je podle jeho majitele před demolicí a ve středu odpoledne byl prázdný.

Požár v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Plameny kolem 02:00 hodin zasáhly stavební buňky v brněnské Plotní ulici, hasiči s požárem bojovali do rána.

Jednalo se o dvanáct spojených unimobuněk, uvnitř nichž zemřelo osm lidí. Policie zjišťuje jejich totožnost, podle vyšetřovatelů se jednalo nejspíš o bezdomovce.

„Podle předběžných výsledků ohledání lidé do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Po vzniku požáru už ze silně zakouřeného prostoru nenašli cestu ven. Dle majitele byl včera odpoledne objekt prázdný, osoby bez domova ho využívaly k přespání,“ informovala policie ve čtvrtek po poledni.

Samotnou příčinu požáru policisté s hasiči vyšetřují. Zda existují stopy naznačující úmyslné zapálení, zatím nekomentovali.

Likvidace tragického požáru v BrněVideo: HZS Jihomoravského kraje

Na místo dorazil policejní psovod se psem vycvičeným na hledání chemikálií podporujících hoření.

Osm mrtvých po nočním požáru v Brně

Krimi

Opozice tepe vedení radnice

Tragédie na místě, kde má podle plánů stát nové supermoderní vlakové nádraží obklopené výstavními bulváry a kde místo toho roky rostou hlavně bodláky a bují černé skládky, už hýbe i brněnskou politikou. Vládnoucí magistrátní koalice v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) je nyní pod palbou, že toho pro řešení bezdomovectví moc nedělá.

„V Brně se před lety spustily programy rapid rehousing, tedy zabydlování rodin žijících v nevyhovujících podmínkách, a housing first, tedy bydlení pro lidi dlouhodobě žijící na ulici. Lidi, kteří tohle bydlení získali a udrželi si je, teprve se střechou nad hlavou mohli řešit svoje další problémy. Spousta z nich se vrátila - nebo poprvé dostala - do tzv. normálního života. Tyhle úspěšné programy Brno utlumilo, místo plánovaných desítek až stovek bytů se přidělují jednotky,“ napsala na sociální síti ředitelka brněnského ženského spolku Vesna Barbora Antonová, která se pomoci potřebným dlouhodobě věnuje.

„Naprosto drtivá většina lidí, kteří žijí na ulici, tam není dobrovolně. Není to jejich životní styl, všichni by dali přednost vlastní posteli. Ano, hodně z těchto lidí pije, bere drogy, chová se nestandardně, hodně z nich má vážné psychické problémy. Tak jen když se bavíme o osmi mrtvých na Plotní, bavme se prosím i o tom, jestli jsme ochotní zmínit se i o příčinách takových tragédií a o tom, jestli náhodou není možnost, jak těmhle tragédiím předcházet,“ dodala.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Tragický požár v Brně

Náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS) brání vedení města s tím, že sociální kurátoři města pravidelně mezi bezdomovce chodí s nabídkou hygienické pomoci nebo informacemi o potravinových bankách.

Náměstek primátorky: Z jejich strany není snaha

„Jsme s nimi v kontaktu, pokud víme, kde se nacházejí. To nebyl případ Plotní. V Brně je nyní asi 2000 bezdomovců, přičemž s 500 až 600 z nich se velmi špatně pracuje a z jejich strany není snaha,“ řekl ČTK Kerndl.

„Už nyní ale ve dne i v noci navštěvují (kurátoři) místa, kde se bezdomovci shromažďují, jako je lokalita okolo dolního nádraží, ulice Opuštěné nebo Křenové. Máme kontaktní centrum ve Vlhké, kde lidé bez domova mohou být přes den, a pracujeme tam s nimi. Chceme bezdomovectví řešit a žádné projekty jsme neutlumili, snaha ale musí být na obou stranách,“ dodal náměstek.

Opoziční hnutí Žít Brno rovnou na sociální síti napsalo, že Brno pod vedením ODS rezignovalo na ukončování bezdomovectví. „Můžem to říct takto natvrdo. Takovéto příbytky nesplňují žádná protipožární kritéria a udržování takovýchto slumů nutně vede k tomu, že se takové věci dějí,“ stojí na Facebooku hnutí.

„Primátorka ani náměstek Kerndl jistě nemůže za vznik nočního požáru, ale město nedělá od roku 2019 nic pro to, aby podobným situacím předcházelo. Dokud město nezařídí pro tyto lidi normální bydlení, či aspoň přespávání v místech splňujících základní protipožární bezpečnost, bude se toto dít pravidelně. Nemůže to být jinak,“ dodalo hnutí.

Požár v Brně je čtvrtým nejtragičtějším od roku 1990

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám