Hlavní obsah

Obchodník se zbraněmi nevědomky prodal samopaly policistům

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Třiatřicetiletý sběratel zbraní a německých militárií z 2. světové války se na internetu pokusil prodat dva funkční německé samopaly vzor 40 z roku 1943. Věděl, že se jedná o zbraně typu A, které nesmí bez povolení mimo vybraných profesí nikdo vlastnit a pro veřejnost včetně sběratelů se zbrojním pasem jsou zakázané. Za nedovolené ozbrojování nyní muži hrozí až pět let vězení.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalisté Pavel Kříž (vpravo) a Miroslav Klusáček se zabavenými samopaly německé výroby

Článek

„Na prodej zbraní nás upozornili kolegové z Prahy, kteří inzerát nabízející tuto zbraň zachytili na jednom z internetových serverů, kde se se zbraněmi a válečnými artefakty obchoduje,“ uvedl kriminalista Pavel Kříž.

Policisté, kteří netušili, kdo za prodejem stojí, se na akci, jež se uskutečnila ve čtvrtek dopoledne, důkladně připravili. S prodávajícím se spojili a domluvili si místo obchodní schůzky u hypermarketu Globus v severní části Brna.

Cenu z původně požadovaných 79 tisíc korun usmlouvali kvůli větší věrohodnosti na 77 000. Sběratel, který přišel na schůzku ozbrojen legálně drženou německou válečnou pistolí, se při zatčení nebránil. Doma v nedaleké obci Kuřim pak vydal další již legálně držené zbraně, kterých má celkem 13. O ty s největší pravděpodobností výrokem soudu přijde stejně jako o oprávnění k nim.

Samopaly, které jsou podle znalců v bezvadném funkčním stavu a navíc jsou složeny oba z kompletních dílů stejné výrobní série, půjdou nyní na balistické zkoušky kvůli zjištění, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin. Zbraně by zřejmě sběratel ještě dráže prodal na německém trhu, anebo v podsvětí, kde by o ně - pokud by je „nekoupila“ policie, byl také zcela jistě mimořádný zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám