Hlavní obsah

Obchod se ženami: policie zabavila majetek miliardáře Vítka

Právo, ČTK, apb, dph, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Miliardář Radovan Vítek přišel o veškerý legálně držený majetek. Zabavila mu ho tento týden policie pří operaci Elita proti obchodníkům se ženami. Vítek je od čtvrtka ve vyšetřovací vazbě spolu s dalšími lidmi, zadrženými ve společné česko-slovenské akci proti organizovanému zločinu. Zadržen byl i módní fotograf Adolf Zika.

Foto: Miloš Škoda

Slavnostní ceremoniál předání medailí

Článek

"Letos 21. září v rámci akce Elita Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu byl jako jedenáctý podezřelý pachatel obviněn z přípravy trestného činu obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku a vzat do vazby. Finanční policie na základě rozhodnutí státního zástupce z pražského městského zastupitelství zajistila majetek obviněného," řekla Právu o Vítkovi pracovnice policejního prezídia Lucie Uhlířová.

Podle policie se Vítek chystal založit odnož modelingové agentury ELI Bohemia z Prahy 3, která je z obchodu s luxusními prostitutkami podezřelá. Gangu údajně také slíbil výhodný pronájem letadla, bezplatné zapůjčení své jachty, hrazení finančních nákladů a zajištění přísunu dalších klientů pro dívky.

Skupina podle kriminalistů lákala mladé dívky na modeling, poté je ale přemlouvala k prostituci. Na internetu byly umístěny jejich fotografie včetně popisu nabízených služeb. Prostitutky byly rozváženy buď do českých hotelů, nebo letecky do Rakouska, Německa, Itálie, Egypta a Spojených arabských emirátů.

Vyšetřování dozoruje žalobce Martin Omelka. Potvrdil Právu, že nařídil zabavení Volfova majetku, který nyní spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Výši zabaveného majetku nemohu uvést. Není to nijak malý majetek. Byly zabaveny i podíly obviněného ve společnostech, které vlastnil třeba v podobě akcií," odpověděl na dotazy Práva Omelka.

Vítek patří ke známým českým podnikatelům, zaměřuje se na obchod s nemovitostmi. Jím řízených společností je několik desítek, jednou z nich je i Spotřební družstvo Včela a realitní společnost Czech Property Investments.

Advokát Lžičař má výhrady

Advokát Radovana Vítka, Josef Lžičař, si o zatčení svého klienta myslí své: "Bylo mu sděleno obvinění z přípravy k trestnému činu, ze stejného, kteří tři další obvinění dokonali. K dokonání trestného činu (v jeho případě) nedošlo a vlastně nedošlo ani k získání jakéhokoliv majetkového prospěchu."

K zabavení majetku svého mandanta měl Lžičař velké výhrady. Podle něj bylo trestní stíhání zahájeno domovní prohlídkou a usnesením státního zástupce, aby byl zajištěn veškerý Vítkův majetek, neboť se předpokládá, že by mu v budoucnu mohl být uložen trest jeho propadnutí. "Takové praktiky neznám," ohradil se advokát s tím, že proti postupu policie podal stížnost u okresního soudu. Policisté Vítkovu vilu kompletně vyklidili. Včera navíc provedli kontrolu jeho bezpečnostní schránky v bance. "Policie nenašla žádnou věc, která by měla vztah k této trestné činnosti," prozradil Lžičař.

Půlroční spolupráce se Slováky

Viceprezident slovenského policejního sboru Jaroslav Spišiak Právu potvrdil, že poslední společná akce české a slovenské policie související s obchodem se ženami vedla k zadržení členů vedení agentury ELI z Nitry.

Ze zadržených, mezi nimiž byl i známý pražský módní fotograf Adolf Zika, zůstává ve vazbě jen Vítek, Slovák  Maroš Kucbeĺ a jedna žena. Osm lidí včetně  Ziky bylo propuštěno.

Reklama

Výběr článků

Načítám